Гръмко обявеният кризисен щаб за енергетиката се оказа работна група за обсъждане

3321
Гръмко обявеният кризисен щаб за енергетиката се оказа работна група за обсъждане
Снимка: БГНЕС

Обявеният от служебния кабинет кризисен щаб за овладяване на "хаоса и разрухата в енергетиката" се оказа обикновена работна група за обсъждане.

Това става ясно от публикуваната заповед на премиера Гълъб Донев. В нея е посочено, че се създава "кризисен щаб за разрешаване на проблемите, свързани с повишените цени на горивата и електроенергията и със сигурността на доставките и предвидимостта на цените на газа".

Има ли топла връзка между Румен Радев и ИТН? Назначения по министерствата подсказват (СНИМКИ)

Няколко ярки назначения в министерства в новото служебно правителство ясно дават индикации за силна връзка между президента Румен Радев...

Във въпросния документ като основание за създаване на щаба е посочен същият член от устройствения правилник на Министерски съвет: чл. 24, ал. 1. Той гласи:

"Работни групи за изготвяне на проекти на актове или на други експертни предложения по конкретни въпроси от компетентността на правителството с участието на представители на различни администрации се създават с решение на Министерския съвет или със заповед на министър-председателя."

Трябва да се отбележи, че функционирайки като такава работната група няма административна власт и не носи административна отговорност за решенията си, което означава и че няма какво да бъде оспорвано пред съд. Отговорността е на премиера и министрите, които приемат и привеждат в заповеди и изпълнение предложенията от заседанията.

Ще работим "денонощно"

Въпреки, че първоначалните заявки бяха щабът да работи "без прекъсване, включително и през почивните дни", то се оказа, че до 11 август включително новият щаб е заседавал едва три пъти. Изводите и решенията не са обявени публично, но официално посочената причина е, че "към момента са уточнени правилникът за работа и действие", разказва "Дневник".

За мисията на щаба премиерът Гълъб Донев обяви, че той трябва да представи "решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията". Самата структура ще е "междуведомствена", с двама министри, "както и представители на други министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на работодателите и синдикатите". Веднага направи впечатление отсъствието на представители на "Булгаргаз".

Петков остро към кабинета: Защо в най-важния момент за България се връщаме две крачки назад?

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?" По този начин започна своя първи комента...

От своя страна бившият енергиен министър Александър Николов, както и негови колеги от бившата власт, се изказаха критично по отношение на действията на служебния кабинет. Самият Николов иронизира остро наследниците си в енергийното ведомство, след като заяви, че още в първия ден от "денонощната" им работа е посетил сградата на министерството с цел да им занесе сандвичи и вода за стимул, но не е открил никого.

Тайни разговори

На този етап сега управляващите не смятат за необходимо да се водят стенограми от заседанията, като принципно такова законово задължение също няма.

"Щабът заседава като работна група, стенограми не се правят, води се протокол, в който се отбелязват задачите и се посочват срокове за изпълнението им", разказват от пресслужбата на Министерски съвет пред колегите ни.

В самата идея за работна група към министър-председателя е заложено да има някаква проследимост на действията и решенията ѝ, защото би следвало да изготвя "проекти на актове или на други експертни предложения".

Енергийният щаб заседава "при необходимост, няма фиксирани ден и час", твърди пресцентърът на въпрос за честотата на срещите. Съобщава още, че за седмицата от създаването си властите в работната група са се събирали три пъти. И макар информация за резултатите от това да липсва, то като причина се посочва, че са уточнявани само правилата за работа - в бъдеще се предвижда да има такава в някои случаи: "При наличие на теми, които са от обществен интерес ще се изпраща информация до медиите и/или ще се правят брифинги". Част от информацията е поверителна и касае търговска тайна, тъй като се разглеждат оферти.

Радев и Донев да не ни плашат с Апокалипсис, а да дават решения

Да управляваш, подклаждайки страхове у хората, изобщо не е нещо ново. У нас напоследък все повече стават политиците, видните обществени...

Пресслужбата твърди още, че е планирана "разширена среща с браншови организации и енергийни експерти, която ще се предава на живо за представителите на медиите".

С какви правомощия и защо работна група ще разглежда оферти и търговски отношения от компетенцията на бизнеса и дружествата не е ясно.

Екипът

Председател на енергийния щаб е Христо Алексиев, вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта. Негов заместник е колегата му и министър на енергетиката Росен Христов. За секретар на щаба е определена началникът на кабинета на Христов Любомира Ганчева, за която Actualno.com разказа подробно за връзките и позициите й спрямо Русия

Според заповедта на премиера членове на енергийния щаб са още седем зам.-министри от министерствата на енергетиката, околната среда и водите, икономиката и индустрията, иновациите и растежа, регионалното развитие, вътрешните работи и финансите.

В работната група участват още зам.-председател на Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС), на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика