Как се гласува?

70139
Как се гласува?
Снимка: БГНЕС

Отново припомняме начина на гласуване, който Ви гарантира правилно попълване на бюлетината и съответно - валиден вот.

В лявата част на бюлетината са изброени кандидатите за изборите (партии, коалиции и независими кандидати за съответния район), според жребия на ЦИК. За избраната партия/коалиция се гласува със син химикал (такива има на разположение в избирателните секции) в квадратчето вляво от името – със знак Х или V.

В дясната част, под текста, уточняващ, че това са полетата за преференция, се дава глас за предпочитание. Той не е задължителен и може да се постави само в едно от кръгчетата – отново със знак Х или V. Броят на кръгчетата е различен за всеки многомандатен избирателен район и отговаря на удвоения брой мандати, които се полагат на МИР-а.

Всеки гражданин може да пренареди листата на предпочитаната партия. Това се случва с т.нар. преференция.

За да я използвате, трябва да отбележите кръгче от дясната част, означено само с номера на кандидата.

Това са и преференциите – във всеки от МИР-овете ще има толкова кръгли полета, колкото депутати ще бъдат излъчени от района (във Враца например кръгчетата ще са 12, а в Перник – 4).

Ако желаете да подкрепите конкретно лице от листата на предпочитаната партия, трябва предварително да знаете кой номер е той в нея и да зачертаете освен политическата формация, и неговия номер в кръглите полета.

За да се изкачи нагоре един кандидат-депутат, той трябва да получи 7% от общия брой гласове за своята партия в съответния МИР.

За разлика от Европейските избори, този път, ако не отбележите преференция, преференциалният вот се брои за водача на дадената листа.

В Кърджали масово пристигат автобуси от Турция

До 7:30 тази сутрин на автогарата в Кърджали пристигнаха 24 автобуса и 3 микробуса от Турция. Очаква се след 13 часа да пристигне нова ...

Справка коя е избирателната секция, в която имате право да гласувате, можете да направите на адрес http://www.grao.bg/elections.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика