Кирил Петков обяви при какви условия би приел да остане в редовно правителство

4686
Кирил Петков обяви при какви условия би приел да остане в редовно правителство
Снимка: БГНЕС

Никой не ми е предлагал подобни постове. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред журналисти, в отговор на въпрос предлаган ли му е премиерския пост в редовно правителство. В момента сме се фокусирали да си вършим работата със същия интензитет. След това, което обявихме миналия път, никой не ни е търсил за подобен разговор, заяви Петков.

За да можем да сме ефективни, са нужни две неща – от една страна да имаме свобода на действие, а от друга страна да имаме обща визия за развитието. Не може да има икономическа политика без финансова такава. За мен съвместната работа с Министерството на финансите е ключова, за да вземем подобно решение. Не можем да имаме развитие на икономиката без развитие на финансите. Иначе се радваме, като виждаме, че има реален напредък, усещаме го. Имаме енергия за работа. Въпросът е първо някой да те покани, второ, да ти даде свободата, и трето – да ти даде възможност да работиш в екип. С г-н Василев (служебния министър на финансите Асен Василев - б. ред.) имаме много обща визия за развитието на България. Ако някой не избере г-н Василев, проблемът не е, че не са избрали мой приятел, за мен проблемът е, че може би има разминаване във визията как тази страна трябва да се развива, посочи икономическият министър.

Попитан дали от думите му трябва да се разбира, че е склонен на разговори, Петков каза:

Кирил Петков: Да изчистим бранда на България от корупцията (ВИДЕО)

Трябва да изчистим бранда на България от корупцията. Затова призова министърът на икономиката Кирил Петков, който отговаря на въпроси н...

"В последните 14 години винаги сме искали да помогнем на България. Този заряд го имаме. Въпросът е да имаме поле на действие. Малко сме скъпи от гледна точка на това, че искаме независимост. Не е много лесно да се работи с нас. Не може много лесно да се обаждат по телефоните и да ни казват какво да правим - координираме се говорим, но...такива сме".

В отговор на въпрос, дали, ако заедно с Асен Василев получат независимост, биха останали на постовете си, министърът на икономиката заяви:

"С независимост и екипност – бихме. За мен двете министерства трябва да бъдат в комплект. Не може да имаш отделност или тепърва да се сработвате. България е загубила прекалено много време, за да се сработва човек тепърва. Имаме готов екип, който би влзяъл ако му се даде възможност. Но това е само хипотетично, никой не е говорил с нас".

В първото предложение имаше разлика в това как да се управляват финансите на България. Според нас няма как едновременно бюджетът да стане по-консервативен с големи стъпки – хем към пенсионерите да не се дадат тези средства, хем към работодателите да се тръгне с по-консервативна политика, хем да борим 8 млрд. лева "черни" пари, които са в икономиката според нас. Трябва човек да си мисли стратегията на стъпки. За нас първата стъпка е спиране на кражбите. Като това се направи, ще има пари за всичко друго. След девет седмици почти сме убедени, че това е така, каза още Кирил Петков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика