Комитова: При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна фирма

7891
Комитова: При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна фирма
Снимка: МРРБ

В началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на тол системата. В момента гледаме всички налични документи, за да установим колко пари са платени за изграждането ѝ, и кога тя ще се изплати. Това каза в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по Тв+ и ТВ1 министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

Тя коментира, че идеята на тол системата е да генерира повече средства, които да се влагат в разширението и поддръжката на пътната мрежа. Министърът подчерта, че около 900 човека работят в Агенция „Пътна инфраструктура“ по тол системата, купена е и техника. В същото време по договор за пет години е наета външна фирма за поддръжка, която получава не малко средства всеки месец.

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати ...

„Проведох среща с фирма „Капш“, която изгради и поддържа системата. Искаме да проверим точно колко пари сме инвестирали и колко средства са генерирани от работата ѝ за една година, защото трябва да е ясно за колко време ще се изплати. Отговорът на фирмата бе, че това зависи от таксите, които се събират от тежкотоварния трафик и от дължината на мрежата, върху която е разпростряна“, посочи министър Комитова. В момента тол системата обхваща 3100 км републикански пътища и магистрали, а според фирмата, тя трябва да се разположи върху 18 000 км, за да бъде ефективна. „Ние скоро не предвиждаме обхват от 18 000 км, което означава, че скоро няма да изплатим тол системата. Затова трябва видим документите -колко пари са вложени, колко са постъпленията, за да разберем кога ще се изплати“, коментира арх. Комитова.

След проверката на Националната агенция по приходите ще стане ясно дали може да се върнат авансовите суми, които „Автомагистрали“ е изплатило на различни фирми по договори, коментира още министър Комитова. Очаква се проверката да продължи няколко месеца, защото става въпрос за много фирми и документи. „Имаме около 50 фирми, които са получавали по 50-100 млн .лв. авансово. Този, който е раздал авансите, е предприел някакъв огромен инвестиционен риск, защото може да се случват непредвидени неща докато дойде време да строим- фирмата може да фалира, да се случат извънредни обстоятелства, епидемии, бедствия, коментира арх. Комитова.

Тя напомни, че само преди седмица е установено извършването на незаконно строителство от фирма, която има договор за доставка на строителни материали за участък 6 на АМ „Хемус“, което строителство ще започне след години. „На мястото на проверката в един царевичак бе струпана много техника. Казаха, че е частен паркинг. Но това е част от магистралата, защото в учебниците по геодезия пише къде минава и къде „Хемус“ и къде пресича главния път Велико Търново- Русе. Там няма издадено разрешително за строеж, а има само един подробен устройствен план, по който се работи от 2015 г. и е приключен февруари т.г. Тепърва ще има отчуждаване на имоти, одобряване на технически проект и издаване на разрешително“, обясни регионалният министър.

Министър Виолета Комитова съобщи още, че заедно с юристи се проверява валидно ли е разрешителното за строеж на „Златен век“.

Министър Комитова: Няма да се плаща за недобре свършена работа

Най-вероятно няма да изплатим извършените строително-монтажни работи докато не се поправят грешките, защото в строителството участват м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика