Манолова: Бях слуга на гражданите при изготвянето на новия Изборен кодекс

21939
Манолова: Бях слуга на гражданите при изготвянето на новия Изборен кодекс
Снимка: БГНЕС

През целия период на подготовка на новия Изборен кодекс аз бях слуга на гражданите и на техните сдружения, затова и 2/3 от новите положения в текста на документа са техни. Това заяви пред bTV Мая Манолова. Много скоро ще установите правотата на моите думи, продължи да защитава кодекса депутатката от БСП. Вероятно тя имаше предвид, че ще има масово пренареждзане на листите за европейските избори.

Второто предимство на вече приетия и потвърден след ветото на Росен Плевнелиев документ е в това, че бюлетините ще са номерирани и няма да има фалшификации, смята Манолова.

Временната комисия за Изборния кодекс отхвърли ветото на Плевнелиев

Напълно според очакванията народните представители, които са членове на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен коде...

От думите й стана ясно, че тя смята за невъзможно на избирателите да се дават попълнени бюлетини, за да гласуват преди да си получат парите от купувачите на гласове. Според Манолова гражданите вече могат да са спокойни, че ако някой иска да купи гласа им, то това няма да може да бъде проследено.

Манолова твърди, че интегралната бюлетина е едно „рисково решение”. Според нея преференциалното гласуване ще стане обичайна практика. Соцдепутатката каза, че идеята на президента за референдум не е отхвърлена, но уточни, че въпросите за допитването са неясни и дори тя не би могла да отговори, предаде БЛИЦ.

Манолова нарече въпроса за мажоритарно избиране на 120 депутати „шарен балон”. И че задължителното гласуване вероятно не може да бъде въведено, без да се наруши Конституцията. Тя призна, че хората в България са настроени да гласуват мажоритарно, но това "нямало да бъде честно към малките партии".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика