Манолова: Промените в Изборния кодекс дават медиен достъп и на малките партии

22162
Манолова: Промените в Изборния кодекс дават медиен достъп и на малките партии
Снимка: БГНЕС

Съществени са променени и правилата за медийното отразяване на предизборните кампании, като отразяването в обществените медии ще бъде безплатно, а в частните - ще могат да се използват медийни пакети. Това заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова при представяне на част от промените в новия Изборен кодекс (ИК), предаде БГНЕС.

Според Манолова по този начин малките партии ще могат да бъдат представени в медиите. Сред промените е заложено и за всяко едно излъчване, ако то е платено, да има ясна индикация, както и да могат да бъдат обявявани договорите между медиите и политически партии, а СЕМ да имат възможност да извършва мониторинг. "Осигуряването на равнопоставеност е една от промените, поискани от гражданските организации", поясни Манолова.

Манолова вярва, че Сидеров сам ще се откаже от имунитета си

Смятам, че Волен Сидеров може да се откаже от имунитета си в края на разрешения 14-дневен срок. Това заяви заместник-председателят на Н...

Припомняме, че вчера стартира инициатива срещу медийния монопол в Европа, в която всеки гражданин на ЕС може да се включи.

"За пръв път се предлага и имунитетът на кандидатите да бъде свалян, като могат да бъдат водени и дебати дали изобщо да имат имунитет", подчерта Манолова и съобщи, че е облекчена и възможността за гласуване на българите в чужбина.

"Темата за избирателните списъци също стои на дневен ред, защото несъответствието е очевидно", каза още зам.-председателят на НС, като уточни, че за целта се предлага поетапна регистрация, а използването на подвижни избирателни урни и секции за хора с увреждания също стои на дневен ред.

"Проектът не е съвършен, но очакваме и предложения между първо и второ четене, но дебатите се развиват в рамките на половин година", каза още Мая Манолова.

Според народния представител от ГЕРБ Цецка Цачева, като се изключи новата структура на ИК, над 94% текстовете по съдържание са сходни с предходния нормативен акт. "Така или иначе от ГЕРБ сме се спрели на едни от най-обсъжданите въпроси. Сред тях са за избирателната система и настояванията за силен мажоритарен елемент", каза Цачева и посочи предложенията на ГЕРБ, сред които са въвеждане на втори мажоритарен елемент в самата пропорционална листа както и възможност за преференциално гласуване, с бариера от 5%. Цачева предложи и облекчени условия за регистриране на кандидати, които са издигнати от инициативни комитети. Сред условията бяха намаляване на подписите от 5000 на 3000, както и по-малък депозит за участие. ГЕРБ предложиха и намаляване на изборната бариера, която да бъде 3%, а не 4, както е досега. Целта на тази промяна е да има по-широко представителство в НС.

Според Мустафа Карадайъ от ДПС напрежението в изборния ден трябва да бъде сведено до минимум, а наличието на адрес ограничава конституционните права на българските граждани. Карадайъ предложи да се направи обща дефиниция на термина "живял", така че той да не води до ограничаване на правата.

По отношение на предварителната подготовка на избирателни списъци е нефункционална, а методиката за преразпределяне на мандатите трябва да бъде ясна и да не води до объркване на гражданите. По отношение на преференциалното гласуване Карадайъ препоръча да се подхожда по-внимателно. Той предложи и да се премахне забраната за водене на кампанията само на български език, тъй като това, според него, също ограничава правата на българските граждани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика