Местан: Ще се отнасяме сериозно и към несериозните вотове

16595
Местан: Ще се отнасяме сериозно и към несериозните вотове

Ще се отнасяме сериозно към всеки вот на недоверие, колкото и несериозни да са мотивите на вносителите. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар на втория вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ, предаде „Фокус”.

„Очаквахме вот на недоверие за здравеопазването. Поне такива бяха анонсите, които чухме от ГЕРБ. Разбираме, че вотът на недоверие е за регионалната политика – нищо ново. За пореден път ГЕРБ казват едно, правят друго”, заяви Местан.

„Запознах се с мотивите. ГЕРБ са на път да превърнат вота на недоверие в парламентарно ежедневние. Със сигурност мога да прогнозирам, че след още един-два вота те категорично ще успеят да ликвидират този най-важен опозиционен инструмент. Вече няма да има вотове на недоверие. Ще ги разглеждаме вотовете, ще дебатираме, ще се отнасяме сериозно към всеки вот на недоверие, колкото и несериозни да са мотивите на вносителите”, коментира лидерът на ДПС.

Местан: Важно е колко срещи е имало между предишните управляващи и представители на олигархични кръгове

Нека президентът Росен Плевнелиев и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов да отговорят на въпросите за това дали познават Цветан Василев....

„Вотът на недоверие не е играчка, не може да бъде парламентарно ежедневие. В момента, в който ГЕРБ превърнат вотът на недоверие в парламентарно ежедневие, постигат ефектът на ликвидацията на този най-важен опозиционен инструмент. Няма нищо по-делегитимиращо една опозиция от измислените аргументи, с които се атакува едно или друго правителство”, посочи Местан.

Този вот на недоверие също ще бъде отхвърлен, заяви Местан. „Отношението към кабинета, гласуването на актовете, свързани с кабинета, е един от онези актове, които определят кой кой е в един парламент. В този смисъл не би следвало да имате съмнения. Ако няма обективни причини – например заболяване, може да очаквате, че на гласуването на вота цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарна зала”, посочи Местан.

На въпрос дали при дебатите депутатите от ГЕРБ ще се регистрират в пленарна зала, Местан заяви: „На мен ми е много трудно да вникна в политическия интимитет, в политическия интимен свят на Бойко Борисов. Там изглежда бушуват променливи ветрове. Те сменят много често посоката си. Абсолютно съм безсилен да гадая дали биха се регистрирали. Не бих се учудил да повторят онова, което сториха по отношение на първия вот – да са вносители на вот и същевременно да предприемат всякакви трикове, за да не се стигне до дебати. ГЕРБ имат панически страх от дебатите”.

На въпрос дали е говорил с Делян Пеевски за това дали ще идва на работа в парламента, Местан заяви: „Нямах възможност да го видя. Поел съм ангажимент пред вас. В момента, в който го видя, ще го попитам и ще бъда доблестен да върна отговор на този въпрос”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика