На ниво комисии: Приеха Бюджет 2020, попариха надеждите на БСП за партийните субсидии

5542
На ниво комисии: Приеха Бюджет 2020, попариха надеждите на БСП за партийните субсидии
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Минути преди приемането на Държавния бюджет за 2020 г. на ниво комисии БСП предложиха преразглеждане на размера на партийните субсидии в бюджетната процедура. В дискусията по макрорамката за догодина Румен Гечев направи официално предложение парламентарно представените партии и финансовия министър да проведат срещи и разговори по тази тема. „Не можем да приемем, че тя е предрешена“, подчерта Гечев и заяви, че БСП имат готовност между първо и второ четене на бюджета да дадат конкретни данни и предложения.

Горанов: Коледни добавки към пенсиите ще има, преизчисляване - не

Очертават се коледни добавки за пенсионерите, според финансовия министър Владислав Горанов, който защитава проекта за държавен бюджет з...

„Нека се изслушат още веднъж аргументите, защото тук не може да става дума за икономия от няколко милиона разходи, при положение, че много повече ще отидат в Саудитска Арабия, а в същото време партиите от опозицията ще бъдат оставени в положение на фалит“, аргументира се Гечев, настоявайки за дискусия по въпроса. „Въпросът не е само партиен, той е въпрос на демокрацията, а демокрацията е важна и за обсъждането на бюджета“, добави той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че всеки е свободен да направи своите предложения в бюджетната процедура, в която парламентът влиза от утре, но финансовият министър Владислав Горанов категорично попари очакванията на левицата.

„Ние няма да участваме в този дебат“, заяви Горанов. „Ако искате да променяте субсидиите за партиите, ние преди по-малко от няколко месеца взехме нашето решение и с мнозинството в Народното събрание го претворихме в закон, ако искате свободни сте да проведете този дебат. Ако намерите мнозинство и стане закон, ние от правителството ще се подчиним от гледна точка на фискалната рамка“, каза на представителите на левицата финансовият министър. „Не разчитайте, че ние, които го бранехме много години ще застанем пред вас като смокиново листо, ако имате други виждания по темата. Този път ще трябва вие да участвате сами в този дебат заедно с тези, които ни разнасяха по плакати, че не сме изпълнили волята на народа от един небезизвестен рефрен“, добави Горанов и уточни, че това не е упрек към проф. Гечев, а „коментар към политическата настройка на лидера на ГЕРБ по отношение на дебата за партийните субсидии". 

Финансовият министър припомни - „ние бяхме една от партиите, която е страдала от защитата на тезата, че политическите партии трябва да имат достатъчно ресурси за да функционират, без да изпадат във зависимости и вметна, че не е останал с впечатлението, че кандидатите на левицата страдат от липса на ресурс за техните кампании. 

Пламен Димитров пита защо ще събираме по-малко приходи в хазната, като БВП расте

С две думи – увеличава се покупателната способност, но не на всички, не еднакво и не с толкова, колкото хората си представяха. То...

Правителственият проект за Държавен бюджет за 2020 г. беше приет от трите комисии - Бюджетната, Социалната и Здравната. Той получи 13 гласа "за" и 7 "против" в Бюджетната комисия, 11 гласа "за", 8 "против" и 1 въздържал се" в Социалната комисия и 12 гласа "за" и 8 "против" в комисията по здравеопазване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com