X
 
 

Начало на парламентарния сезон: Ще има ли предсрочни избори заради водната криза?

1331 7
Начало на парламентарния сезон: Ще има ли предсрочни избори заради водната криза?
Снимка: БГНЕС
В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политическите си декларации за приоритетите през 2020 година.

Стартът на парламентарния сезон е белязан от безпрецедентна криза във водния сектор. На този фон политическите партии направиха и своите изявления.

Някои от тях заговориха за предсрочни парламентарни избори, а други обявиха вината за колективна и размита през годините.

Обединени патриоти: Не смятаме да напускаме управлението, защото ще влезе ДПС

Не смятаме да напускаме управлението, защото излезем ли, ще влезе ДПС Това каза заместник-председателят на Обединени патриоти Искрен В...

ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова започна изявлението си с това, че тази година предсрочни избори няма да има. „ПГ на ГЕРБ ще продължи да подкрепя правителството и да работи за изпълнение на програмата на мнозинството. Предстои ни година, в която няма избори. Няма да има предсрочни избори тази година, уточни Дариткова. Следващите са догодина. Заедно можем да постигнем политическо съгласие по дългосрочните приоритети в българското общество. Още в първите дни на годината се очертава напрежението във вътрешен и международен план. Трябва да проявим единство и диалог между политическите сили. За нас създаването на подобна атмосфера на работа е важно условие за баланса на интересите на обществото, подчерта Дариткова.

Тя добави и че от ГЕРБ ще продължат да утвърждават образованието като основен и дългосрочен приоритет на управлението. България ще има възможност за по-бързо развитие на българските деца, те ще имат много повече перспективи, ако успеем с плана си, каза Дариткова. Този основен приоритет трябва да се припознае от политическите сили и от българските граждани. Ще работим за съгласие по отношение на модерна водна и екологична инфраструктура. Надявам се, че водната криза в Перник ще се превърне във възможност за промени, заяви още Дариткова.

Ще действаме по промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Тези промени трябва да се случат още през първата половина от годината. С ниското доверие в изборния процес се руши самата демокрация. Надявам се всички политически сили да подходят отговорно към тези теми. Дебатът трябва да се проведе отвъд спекулациите и взаимните обвинения. Трябва да има обществено политическо съгласие. Изборите и финансирането на политическите партии са фундаментални въпроси, каза Дариткова.

БСП

ДПС: Единствено ГЕРБ са отговорни за днешните проблеми

Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ от парламе...

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са лъжи и манипулации твърденията, че БСП влиза в договорки и задкулисие да крепи правителството. „Ние работим за сваляне на това правителство. То е вредно за България.

Започваме и тази сесия с криза, с поредната правителствена криза – девета смяна на министър, близо половин милион българи са с режим на вода, стохиляден град е изправен пред избора хляб, работа или вода. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Международната и българска мафия печели милиони на гърба на българския народ, заяви Корнелия Нинова.

В продължение на 10 години управлението на ГЕРБ приема закони в името на печалбата на малцина. За 10 години превърнахте политиката в търговия и плащате собственото си спокойствие с парите на хората, обърна се тя към управляващите.

ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в последните 10 години властта се упражнява като решение на конкретни проблеми при пожар, на принципа проба-грешка, което води до криза и така от криза в криза.

Корнелия Нинова: БСП работи за сваляне на това вредно правителство

Лъжи и манипулации са твърденията, че БСП влиза в договорки и задкулисие да крепи правителството. Ние работим за сваляне на това правит...

Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. 10 г. се върви по инерция и се разглежда властта като персони, а не като модели на управление. Липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални смени, добави Карадайъ.

Днес време за предупреждение няма. Проблемите в управлението спират развитието на страната ни и ни връщат назад. Сериозни и тежки са проблемите, стоящи пред нас за решаване. Проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок и то преди да е настъпила парламентарната криза. Тежките кризи сега са достатъчно сериозни, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин, -основно двете кризи – във водния сектор и здравеопазването са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени заради отказ от реформи и заради модела на властта – без ясна визия, приоритети и без ясна програма с ясни приоритети, категоричен е Карадайъ.

ДПС е за чисти храни, чист въздух, чиста вода и чиста енергия. За каква чиста вода да говорим като изобщо няма вода. За какви здравословни условия да говорим като има толкова много проблеми пред здравеопазването. Наливането на пари в бездънната каца здравна каса ни отдалечава все повече от решаване на проблемите, коментира Карадайъ.

Той подчерта, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава, управляват 10 години. Днешните проблеми, тежки и сериозни, се дължат единствено и само на ГЕРБ. 30 г. след началото на прехода се налага оценката за отстъпление от демокрацията и пак благодарение на ГЕРБ. Ситуацията изисква спешни и решителни отговорни действия, добави Карадайъ.

Обединени патриоти

Даниела Дариткова: Тази година няма да има предсрочни избори

Тази година няма да има предсрочни избори, заяви председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на група. "И през тази ...

Заместник-председателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов заяви, че истината за Перник е, че виновниците са десетки и вината им е разхвърляна през годините.

Водната криза в Перник явно е символът, под който ще мине това първо заседание и тя позволява на всички да проявяват загриженост и всички да експонират темата за чиста вода, чист въздух и т.н. Водата е важна тема, въздухът също. Има и други подобни важни теми. За "Обединени патриоти" най-важната е общество ли сме, единна нация ли сме или социалната разруха и умишленото окалване и принизяване на институциите вече дава своите отровни плодове и ни превръща в сбор от мразещи се хора. Всички са приковали поглед в  Перник, отскоро и народът си има нарочен генерален виновник. Чувството за безнаказаност се възпитава още от люлката, каза Веселинов и изброи приоритети на групата, сред които опазването на обществения ред и въвеждането на военно обучение в училищата. От групата ще искат промени в Наказателния кодекс.

Не смятаме да напускаме управлението, защото излезем ли, ще влезе ДПС, заяви Веселинов от трибуната и продължи: Тук сме, за да браним националния интерес, а не заради самоцел.

ВОЛЯ

"Воля" направи заявка, че ще продължи да бъде градивна опозиция в 44-ото Народно събрание. Това каза народният представител от ПГ на "Воля - Българските родолюбци" Боряна Георгиева в декларация за новия политически сезон. Тя призова да се изработят онези закон, които ще подобрят живота на българските граждани. "За щастие 44-ото Народно събрание също има своята воля. Ние депутатите от групата, която носи това знаково име и през тази сесия ще продължим да отстояваме интереса на всеки български гражданин и да сме непримирими към опитите за прокарване на некачествени и лобистки закони. Винаги сме имали воля да го правим", допълни Георгиева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Рот Фронт Камаради 2 Рот Фронт Камаради преди 1 седмица Профил на трол?
  Защо на топло в затворническа килия, бе?! За да ги храниме, обличаме и топлиме, а те да дебелеят още, ли?! Електрическият стол е СКЪПО съоръжение с големи експлоатационни и поддържащи разходи! А според наложилата се практика на партийно-назначените държавни и общински бюрократи-чиновници конкурсната му цена ще бъде многократно увеличена с цел прибирането под масата на много по-големи комисионни и виж още ›› рушвети! Освен това функционирането нa електрическия стол е в пряка зависимост от "клиентите" му - електро-производителите Доган, Ковачки, ... , електро-разпределителите ЧЕЗ, ЕВН, ..... Колко му е да бъде спрян тока на местото (дори района) за изпълнение на влязлата в сила смъртна присъда чрез електрически стол?! За химическо умъртвяване пък са нужни чужбински химикали от арсеналите на чужди спец-служби, които може и да не ни ги продадат, когато става дума за "клиенти за умъртвяване" - техни хора! Пък и как мислите, че един потенциален "клиент" ще подпише искане, договор и платежно за спец-химическо средство (например Hoвичoк) за собственото си умъртяване, дори и по погрешка, ако все още не е станал "клиент"?! Така че най-добре ще е да се използват пра-старите и изпитани методи в затворническия "занаят" - БЕСИЛКИТЕ - без необходимости от последващо хигиенизиране, респективно екологична катастрофа (при потичането на лайната от търбусите на повечето "клиенти")! Плюс че ги има съществуващи в повечето "места за изтърпяване на наказанието" - може би трябва само старите въженца с товароносимост от до 120 кг да бъдат заменени от нови стомнени въжета (или струни от пиано) с товароносимост минимум 300 кг! Щото повечето от потенциалните "клиенти" са човекоподобни екземпляри от по над 150 кг (това БОКо, Пеевски, ДС-Ванче караПраси с тераси, Пиги сВинетката, спортния Крадев, мамата Цура БКП-баджак, Цаци, Гешефта, ....)! После да няма "СкъсА се въжето и затова му опростяваме присъдата"! Пък за да се вместиме е Евро-нормите без смъртно наказание, да се въведе икономически изгодната за обществото присъда "ДОЖИВОТНА ТРУДОВА КАТОРГА БЕЗ ПРАВО НА ЗАМНЯНА И БЕЗ ПРАВО НА ПОМИЛВАНЕ С КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО, АКТИВИ И ФИНАНСИ, вкл. и НА РОДНИНИТЕ ДО 9-ТО КОЛЯНО ПО ПРЯКА, СЪРЕБРЕНА, КУМОВСКА И СВАТОВСКА ЛИНИЯ И ПО ПАРТИЙНО-МАФИОТСКА БКП-ОБВЪРЗАНОСТ" с ежеседмични ТВ-отчети за това #КОЙ и #КАК си е изпълнил трудовата норма и с това с #КОЛКО е обезщетил обществото за нанесените му от "клиента" щети! За целта могат да бъдат наети барабар с обслужващия персонал и готови специализирани комплекси за подобен тип наказания - например в дълбините на Сибир, Колима, пустинята Невада, дори Мароко (с лобирането и $+€-комисионерството на Симо кобурга, който е бивш любовник на бившия марокански крал от амеркинаското сержантско училище)....!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Пропускаш една видна приватизаторка...
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Всички тия трябва да са в затворнически килии!!!
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  А , да се излежават и да мислят глупости. По целесъобразно е да бъдат превъзпитани трудово в тВо. Изобщо НАЛАГА СЕ ПЪЛНОМАЩАБЕН НАРОДЕН СЪД и ПЪЛЕН ДЕМОНТАЖ НА КОМПРАДОРСКАТА либерална система която УБИВА. И всякакви избори са просто пародия. ТЕ СА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА ОТ АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 без значение от коя групировка /партия / СА.
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ти си луд!
  : 0 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Е , добре аз съм луд , НО ОТ ТАКИВА НОРМАЛНИ КАТО ТЕБ тези СА ТОВА КОЕТО СА. Но ти развиваш и Шизофрения. Ама самият ти не даваш слУчайно и косъм да им падне от почти божествените им телеса и глави пък пишеш , че трябвало да бъдат в килии затворнически. Е щом се е стигнало до тук с ТАКИВА НОРМАЛНИ КАТО ТЕБ то как ОТНОВО С ТЕБ НОРМАЛНИЯ И ПОДОБНИТЕ ТИ НОРМАЛНИ ШЕ ТЪРКАТ НАРОВЕТЕ/ ДЕМЕК ДА СЕ ИЗЛЕЖ виж още ›› АВАТ/ НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ , разбира се и то не се и случва.
  : 1 !
 • Октомври 1.4 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  И всъщност се оказва че ЛУДИЯ не съм аз , а ти. ЗАЩОТО ти 1.1 ПИШЕШ , ЧЕ тези ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ В ЗАТВОРНИЧЕСКИ КИЛИИ. ТИ ПИШЕШ ТОВА. А , ПЪК СЕ ОКАЗВА , ЧЕ И КОСЪМ НЕ ДАВАШ ДА ИМ ПАДНЕ. И сигурно ако падне то се навеждаш и им го даваш или го пазиш в колекцията. Но , лудия си ти шото Това твойте е Шизофрения.
  : 1 !