Обзор на приемането на Изборния кодекс

16110
Обзор на приемането на Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене текстовете от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители.

Народните представителите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа за уседналост. Изборите за народни представители се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на: партии и коалиции; инициативни комитети. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

Новият изборен кодекс е факт

Народното събрание прие на второ четене новият Изборен кодекс, предаде БГНЕС. След драматични парламентарни дебати, дори с риск да не ...

Народните представители гласуваха преференцията при за отделните кандидати в изборите за Европейски парламент да е не по-малък от 5% от гласовете, подадени за кандидатската листа. Прагът за преференциалния вот при гласуване за общински съветници е 7 %. Беше отхвърлен текстът, свързан с активната регистрация в изборните списъци. Депутатите не приеха предложението на депутата от „Атака” Павел Шопов за представяне на декларация, в която кандидатите за президент и вицепрезидент да заявяват своята сексуална ориентация, както и декларират дали принадлежат към тайни общности или организации.

Приемането на Изборния кодекс започна на 12 февруари и продължи осем дни.

Мая Манолова благодари за участието на депутатите в обсъждането и приемането, за отговорността и приемането. "Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите, които да гласуват по честен начин", каза тя.

Следващото заседание е в сряда от 09:00 часа.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на принципа за уседналост. Това стана с приемане на допълнителни разпоредби към проекта на Изборен кодекс. По смисъла на кодекса „живял последните 5 години в страната” е български гражданин, който фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

И активната регистрация за избори си остана само предложение

Подобно на мажоритарния вот и електронното гласуване още едно предложено нововъведение в новия Изборен кодекс отпадна – това за т...

Дебатите по тема уседналост са вече проведени. Знаете и сте убедени, че редакцията е противоконституционна, каза председателят на ДПС Лютви Местан при обсъждането на допълнителни разпоредби към проекта на Изборен кодекс във връзка с принципа за уседналост. „Това е най-важното нещо, което знаете. Знаете, че съвършено съзнателно нарушавате Конституцията. Не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване. С тази редакция отнемате конституционно право на българските граждани да гласуват и го правите с ясно съзнание, което може да се определи не просто като некоректно, а като политически цинизъм”, посочи Местан.

„Има един лакмус, чрез който ще проверим дали сте убедени в съответствие с Конституцията. Предлагам да не спорим, да дадете 12 гласа, с което да искаме тълкуване от Конституционния съд, ще го питаме възможно ли е уседналостта, която я има и в други европейски страни, в България гражданин да бъде лишен от правото да гласува”, заяви той.

„Ако подкрепите за подписката, а з вярвам ,че искрено защитавате тази редакция, убедени, че тя не противоречи на Конституцията. Ако откажете, ще кажа – вие съзнателно нарушавате Българската конституцията, за да реализирате конюнктурни анти-ДПС цели.

От БСП получих отговор – няма да подкрепят искането на ДПС Конституционния съд да се произнесе с тълкувателно решение. Искаме да попитаме Конституционния съд може ли чрез закон да се дописват изчерпателни изредените в Конституцията ограничения”, каза Лютви Местан.

ДПС ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с уседналостта, стана ясно от думите на председателя на ДПС Лютви Местан. „Уседналостта е европейски принцип, само че в Европа уседналостта показва на избирателя къде може да гласува. Ако не може да гласува на едно място, той може да гласува на друго. В редакцията на Фидосова уседналостта не трябва да се нарича уседналост, а забрана за гласуване. Това е лишаване от право на гласуване и ние твърдим, че това е противоконституционно. В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме – ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, заяви Местан.

На Станишев новият кодекс му се вижда перфектен

Мажоритарният вот е силно застъпен в новия Изборен кодекс. Това смята лидерът на БСП Сергей Станишев, който говори пред медиите в парла...

„Нашият въпрос ще бъде: „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?”. Ако отговорът на Конституционния съд е, че не може с Изборния закон да се дописва Конституцията, че може да се въвежда уседналост, но трябва да се направи по начин, който не лишава българските граждани от право на глас, което ще рече ако не могат в община Х, да могат да гласуват в друга, то тогава ние трябва да променим и противоконституционните текстове”, подчерта той.

Източник: Фокус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика