Петков приветства "историческото решение" на НС и призова Ковачевски за смелост

8216
Петков приветства "историческото решение" на НС и призова Ковачевски за смелост
Снимка: БГНЕС

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз“.

Това бе първият коментар на премиера Кирил Петков след вдигането на ветото от страна на НС, който той публикува в Twitter.

Реакциите след вдигнатото вето за Северна Македония

24 юни 2022 година ще остане в историята на България. Днес Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението...

Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да покаже смелост и да приеме т.нар. френско предложение, което отваря вратите пред Скопие за начало на преговорите за членство в ЕС.

„В края на краищата, знам, че е трудно от политическа гледна точка. И знам, че рискът от сваляне на правителството е голям“, каза Петков в интервю за Politico от Брюксел, където е на среща на върха на Европейския съвет.

Той говори пред изданието малко преди Народното събрание на България да вземе историческо решение и да даде мандат на Министерския съвет да вдигне ветото над Северна Македония.

"Като политик, човек трябва да реши: каква е моята цел? Дали целта ми е да бъда стабилен? Или целта ми е да водя нацията - да я изведа крачка напред? Това не е удобен избор. Мисля, че това е решението, което Димитър Ковачевски трябва да направи сега. Ако аз бях на негово място, не бих се замислил два пъти. Ако той може да влезе в историята, като отвори вратата за Северна Македония в ЕС, мисля, че това е добро постижение за един министър-председател. Но се изисква смелост“, добави Петков.

Христо Иванов за вдигането на ветото: Това е постижение на българската дипломация и на няколко правителства

Това е едно постижение за българската дипломация, за усилията на няколко правителства, с което България наистина добре защитава своите ...

Думите му идват в контекста на заплахите от страна на три малки партии в управляващата коалиция на РСМ, че ще напуснат властта и ще оставят Ковачевски без мнозинство при приемане на предложението на френското председателство. Става въпрос за Левия демократически съюз, зелената формация ДОМ и Либералдемократическата партия. За тях документът е „неприемлив“.

Правителството на Петков вече бе свалено с вот на недоверие в сряда, иницииран от ГЕРБ-СДС.

Самият Ковачевски отхвърли френското предложение вчера на срещата ЕС – Западни Балкани в Брюксел. Той вече втвърди тона, след като бе атакуван не само от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да не приема документа, а и от собствените си партньори. Премиерът на РСМ поиска 5 точки, които да бъдат включени в документа – включително ясна формулировка за македонския език и отпадане на историческите въпроси като критерии в преговорната рамка. Той желае още преговорите между РСМ и ЕС да започнат преди началото на процедурата по изменение на Конституцията, в която да се включат българите.

Премиерът на Северна Македония не желае България да има нови искания извън договорената преговорна рамка, както и всяко решение да се консултира с институциите на РСМ.

"Справедливо ли е това спрямо Северна Македония? Ще го кажа много честно: не", заяви френският президент Еманюел Макрон пред медиите по време на срещата на върха на лидерите на ЕС. "Това е и причината, поради която колективно оказахме голям натиск върху България през последните месеци“.

Еди Рама със светкавичен отговор към МВнР: Вдигнете ветото или ще се наложи да ме търпите

Албанският премиер Еди Рама отговори светкавично и язвително в Twitter на предупреждението, отправено днес от Министерството на външнит...

Макрон похвали Петков, който "е направил всичко нужно", но заяви, че Северна Македония е жертва на вътрешната политика на България.

„Това не е България срещу Северна Македония. Ако това решение бъде взето, то трябва да се нарече европейска сделка за Северна Македония“, смята Кирил Петков.

Той настоява, че е проявил необходимата политическа смелост, за да се пребори със закостенелите интереси у нас, да се справи с корупцията и да настоява за споразумение със Скопие.

"Ако нашето правителство беше най-стабилното в света, изобщо нямаше да водим тази дискусия", каза той. "Ако си бяхме затворили едното око за старите корупционни практики и не бяхме толкова открити срещу, например, използването на газа като оръжие в рамките на блока... сега щяхте да имате една не много гласовита, много стабилна нация в ЕС. Но това, което щяхме да пропуснем, е възможността страните да кажат: "Добре, но искаме да се движим по-бързо напред". Така че съм повече от щастлив, че сега платих цената с този вот на недоверие. Защото това е единственият начин да се случи промяна. В противен случай си затънал в мизерията“, заяви премиерът, който ще подаде оставка в понеделник, 27 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика