Реформаторският блок поиска европейски прокурори за КТБ

28082
Реформаторският блок поиска европейски прокурори за КТБ
Снимка: БГНЕС

"РБ вече заяви, че МВФ е нежелателна опция за България, но Европейската комисия и Европейската централна банка са. Настояваме Българската държава да се обърне към европейски прокурори да се включат в разследването и да наблюдават процеса у нас и да започне незабавни действия за влизане на България в Европейския банков съюз", гласи позицията на Реформаторския блок по повод ситуацията около КТБ.

"Българските регулатори очевидно не са независими. Доверието е толкова силно нарушено, че никой вече не вярва, че са способни на независимо разследване."

Първанов: Случващото се в банковия сектор обслужва интересите на определени кръгове

Случващото се в банковия сектор обслужва интересите на определени кръгове. Това каза председателят на ПП АБВ и президент на България в ...

"Трябва да се тръгне след всяка стотинка от т.нар. кредити без досие, докато се стигне до фактическите лица, които са се облагодетелствали", посочи говорителят на реформаторите Радан Кънев.

Според десните нямало нужда от специален закон, създаването на който ще бъде разисквано днес на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

"Не можем да си позволим чрез закона на БНБ да се изперат парите на мафията", посочи още Кънев.

Десните смятат, че и управата на БНБ трябва незабавно да подаде оставка, тъй като от действията ѝ засега ставало ясно, че само захравна с подвеждаща информация. Реформаторите не вярват на нито една от партиите в парламента, тъй като с техните гласове бе преизбран Иван Искров.

Бареков сезира Цацаров за ролята на Борисов във фалита на КТБ

Атаките срещу банковата система на лицето Борисов и отказът му да участва в изработването на национален консенсус за възстановяването...

"Всички отписват тези пари и търсят публичен ресурс", добави Кънев по адрес на участниците в днешните консултации, сред които са и лидерите на парламентарно представените партии.

Мартин Димитров посочи, че няма европейска държава, в която за 3,5 млрд. кредити няма кредитни досиета. Тези досиета могат да бъдат възстановени изцяло или частично, но нито една българска институция не е поела действия в тази насока. Действията са за замитане на следите. Затова и кабинетът не подава оставка, защото финансовото министерство ще има много важна роля по назначаването на ликвидатори, които да си затворят очите. Оставката на кабинета е първата стъпка, а втората е нов премиер и нов финансов министър. Присъствието на европейски наблюдатели също е задължително, но извън РБ никой друг не е поискал това, защото другите политически субекти не искат истината по този въпрос да се види, допълни още Димитров.

На въпрос дали е легитимно ръководството на БНБ и трябва ли Искров да си подаде оставката, Радан Кънев отговори, че: „Между уверенията на ръководството на БНБ за състоянието на КТБ и доклада, който чухме няма нищо общо. Най-лошото е че имаме достатъчно основания да смятаме, че и двете тези са лъжи. Така, че БНБ под ръководството на г-н Искров не е институцията, която може да преведе България през тази криза. Тя е проблем на доверието с половинчатата и явно невярната информация, която пускат в публичното пространство. Г-н Искров не може да продължи да изпълнява функциите си както до този момент. Той не може да бъде гарант на този процес и незабавно трябва да подаде оставка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика