"Вожда", "Сам срещу всички" - спонсорирана подкрепа или подготовка за избори?

11309
"Вожда", "Сам срещу всички" - спонсорирана подкрепа или подготовка за избори?
Снимка: БГНЕС

Четейки форумите под новините в информационните сайтове или коментарите в социалните мрежи, със сигурност сте попадали на странно крайни коментари на дадени потребители. Дали ще бъде нещо свързано с политически лидер или партия, с геополитическата ориентация на България или с някой кандидат-депутат - изборът е богат.

Да, досетихте се, говорим си за т.нар. тролове - хора, наети от някого със задачата да пишат определени неща на определени места. Това е напълно законно. И в същото време, това определено променя средата, създава заблуди у публиката, влияе на общественото мнение. Стигна се дотам, че през 2015 г. шест от общо осем парламентарни групи се обявиха против използването на платени коментатори в интернет преди предстоящите тогава избори. 

Оказва се обаче, че троловете вече не са на мода и партиите прибягват до "по-модерни" способи.

В последните месеци много потребители на социалните мрежи сигнализират, че непрестанно попадат на странни опити за шеги с политически лица у нас, най-често опозиционни - Слави Трифонов, Корнелия Нинова Румен Радев, Васил Божков и т.н.

Оказва се, че има съвсем логично обяснение за това - няколко страници с еднакви политически възгледи, създадени в рамките на седмица, които бълват подобно съдържание, спонсорирано с хиляди левове с неясен произход.

Победител/Вожда 2021

Започваме със Facebook страницата, носеща звучното име "Вожда 2021", или "Победител", ясно реферирайки към парламентарните избори през следващата година. Тя е създадена на 29 октомври тази година и има 1469 харесвания. Постовете, които публикува, са с главен герой премиера Бойко Борисов и основно отразяват неговите постижения и силата на духа му. Има и добронамерени опити за шеги с него, но си личи, че целта е премиерът да бъде представен като...велик вожд.

Впечатление тук прави, че въпреки малкия брой последователи, всички постове на страницата събират хиляди реакции и коментари. В описанието ѝ няма никаква информация, като е записано само "Граждани за демокрацията и европейския път на България!!" След бърза проверка в Ad Library (платформа на Facebook, която събира информация за рекламите и рекламодателите в социалната мрежа, бел. ред.) става ясно, че за краткото си съществуване проправителствената страница е похарчила 1603 евро за спонсориране на съдържанието, като основният ѝ таргет са жени на възраст над 65 години. Впечатление правят и администраторите на групата - 7 на брой, четирима от Македония, трима от България.

Следващият любопитен факт за страницата е нейният сайт - vozhda.org. При отваряне ни посреща лика на премиера, който инспектира строеж някъде в страната. Присъства и малко повече информация - кога е стартът му и текстът: 

"Преди 10 години, Бойко Борисов спечели позицията си на Премиер с обещанието да върне правителството на народа. От тогава той непрестанно се отплаща за лоянолстта и вярата на народа.

Всеки ден ние осъзнаваме под какъв риск е държавата ни. Идните избори не са само битка за живот, те са битка за живота на всички нас- заедно- да спасим България. Нека бъдем сигурни, че Бойко няма да остане сам в тази битка".

Присъства и карта с адрес в столичния квартал "Лагера", но липсва каквато и да е информация откъде са средствата за спонсориране на съдържанието в социалните мрежи.

Zeitgeist: Bulgariа

За страницата Zeitgeist: Bulgaria също липсва каквато и да е информация, освен датата ѝ на основаване - 20 октомври 2020 г. Постовете в нея изглеждат като допитване и в тях винаги има линк и към анкета. Въпросите са от типа: "Какво мислите за отпадането на противоепидемичните мерки на 21.12.2020г.?" Споделят се и статии от проправителствени медии, които нападат хора като Цветан Цветанов и членовете на "Отровното трио"

Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?

Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати и партии, но и на факти, които трябва да се противопоставят на дезинформ...

Справка в Ad Library показва, че от началото на съществуването си Zeitgeist България е платила 438 евро за рекламни материали с политическа цел. Става въпрос единствено за рекламиране на собствен авторски материал, като тук отново таргетът е основно жени над 65-годишна възраст в Софийска област. И отново - случайно или не, администраторите са четирима българи и двама македонци.

Страницата може да се похвали и с уебсайт, който е с идентичен дизайн с този на vozhda.org. На него може да се види информация, но тя е изключително обща и неясна:

Zeitgeist България започна като местно политическо движение през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността. Скоро станахме признати като силна група от лидери. Привлякохме все повече хора, намерихме много съмишленици и дадохме глас и платформа на тези, които имаха нужда да бъдат чути. 

Zeitgeist България води кампании, които насърчават реални решения на някои от най-големите предизвикателства пред обществото. Ние не вярваме, че нещата са такива каквито са и няма друг път напред. Гордеем се, че сме сила за положителна промяна.

И тук няма отговор откъде е финансирането за спонсориране на постовете във Facebook, както и за какво служат анкетите, които се публикуват.

20-годишен мъж от Шумен е може би най-активният интернет трол в България

20-годишният Адриан Димитров от Шумен е може би най-активният трол в българския Фейсбук. Неговата специалност е разпръскването на прору...

Сам срещу всички

Третата страница носи патетичното име "Сам срещу всички" и отново е посветена единствено на постове, свързани с премиера Борисов. Има обаче и забавни снимки, които очевидно целят да представят премиера в една по-оптимистична и земна светлина, която да го приближи до избирателите.

Тук изхарчените пари за политическа реклама са 624 евро от датата на създаване на страницата – 7 декември 2020 г., но любопитното е, че постовете са спонсорирани от вече споменатата страница "Победител". Сред администраторите на "Сам срещу всички" има двама българи и един македонец.

АБВ също се оплака, че е нямала покана за срещата за троловете

След като ДПС обяви, че не е било поканено на срещата, на която се подписа принципно споразумение срещу ползването на интернет троловe ...

Бермудският триъгълник

Страницата "Бермудският триъгълник" е създадена на 7 декември 2020 г., и  е успяла да събере 214 харесвания. Тя е насочена изцяло в разпространение на съдържание срещу БСП и се състои от лошо направени карикатури и опити за шеги. Голяма част от постовете на тази страница се спонсорират от споменатия по-горе Zeitgeist България. Според Ad Library в "Бермудският триъгълник" са вложени общо близо 940 евро за реклами.

Actualno.com изпрати въпроси до всички гореспоменати страници откъде идва финансирането, възлизащо общо на 4000 евро и защо някои страници спонсорират съдържанието на други. Друг интересен въпрос, на който очакваме отговор, е дали тази "кампания" е свързана по някакъв начин с някоя политическа партия и наближаващите избори?

Припомняме, че според чл. 177 на Изборния кодекс публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборна кампания, е забранено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика