Светлин Русев свири Паганини в Европейския музикален фестивал

36343
Светлин Русев свири Паганини в Европейския музикален фестивал

В началото на следващия месец предстои едно от големите събития в Европейския музикален фестивал. Точно на 1 април форумът представя концерт на един от най-забележителните български музиканти – цигуларят Светлин Русев.

Той ще свири музика от Николо Паганини заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Концертът е в зала „България“ от 19:30 ч. в рамките на цикъла „Концертмайсторите“ от фестивалната програма. Европейският музикален фестивал, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община за 2014 г. и се организира със съдействието на Столична община и Министерството на културата в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.

Веско Пантелеев-Ешкенази открива четиринадесетия Европейски музикален фестивал

Виртуозният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на един от водещите европейски оркестри - Концертгебау в Амстерд...

Светлин Русев е един от най-добрите европейски цигулари. От 2005 г. той е водач на оркестъра на Френското национално радио, а от 2007 г. изпълнява същата функция и във Филхармонията на Сеул (Южна Корея). Член е на триото Русев, Салк, Розанова и на ансамбъл Тангисимо, с които концертира постоянно. Пред софийската публика той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №1 от Паганини. Светлин концертира в България още от ученическите си години, но сега за първи път ще свири у нас концерт от Паганини. 6-те цигулкови концерта на Паганини са истинско предизвикателство за всеки солист и изискват изключително майсторство. Не случайно композиторът е наричан от съвременниците си „Дяволският цигулар“, заради ненадминатата си виртуозност. Като специално допълнение в програмата, Светлин ще изсвири и прочутата трета част от Втория цигулков концерт на Паганини, наречена „La Campanella“ (камбанката), заради характерната звучност в съпровода на оркестъра, която наподобява звука на камбанка.

Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентската палка на Григор Паликаров ще започне концерта с увертюра из операта „Копринената стълба“ от Джоакино Росини, а във втората част публиката ще има възможност да се наслади на великолепната Симфония №7 от Бетовен.

През тази година Европейският музикален фестивал ще представи над 20 музикални събития в рамките на три месеца. Сред най-интересните прояви във фестивала през април ще бъдат още концертите на испанския струнен квартет „Казалс“ на 8 април, програмата „Танго без граници“ на ансамбъл „Тангуарда“ и танцьори от Франция на 9 април, както и уникалният проект World Orchestra – Гжех Пиотровски с участието на Тедосий Спасов и българските гласова „Ангелите“ на 28 април.

За Светлин Русев

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 е награден с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

Отново генерална репетиция с публика в „Музиката на Америка“

Три седмици преди първия концерт на американския цигулар Вадим Глузман в България, билетите за събитието бяха напълно изчерпани. Вирт...

Светлин Русев е свирил като солист с редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, работи с диригенти от класата на Л. Флайшер, Й. Менухин, Ю. Тояма, М. Яновски, Р. Лепърд, Д. Акселрод, Ари ван Беек, Ф. К. Рот, Ж. Ж. Канторов, Мунг-Вун Чунг. Като особено търсен партньор в камерната музика, той работи с имена като Мунг-Вун Чунг, Ж. М. Луизада, Ф. Касар, Е. льо Саж, А. Таместит, В. Менделсон, К. Филипс, П. Майер, Ф. Бернолд. Редовно е канен за участия на музикални фестивали, сред които фестивалът “Габриел Форе”, фестивалът на Радио Франс в Монпелие, La Chaise-Dieu, Sully-sur-Loire, фестивалът за камерна музика в Кумо, Финландия, Les Fondamentales. Съорганизатор е на фестивала Les Classiques de Val d’Isиre. Член е на триото Русев, Салк, Розанова и на ансамбъл Тангисимо. След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от К. А. Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари ван Беек. През 2009 г. отново с Елена Розанова записват за Integral Classic произведения от композиторите Йожен Изаи, Цезар Франк и Камий Сен – Санс, a през 2010 заедно с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва Сонатите №3 от Е. Григ и Н. Метнер за Fondamenta.

След пет години като концертмайстор на оркестъра на Оверн (от 2000 до 2005), Светлин Русев е назначен за концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио през 2005 година. От 2007 г. той е концертмайстор на Филхармонията на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 в България. Светлин Русев получи специалната награда „Кристална лира” за големите си постижения на концертите през сезон 2006–2007 в България. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.

Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Nippon Music Foundation.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столична община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Пускат билети и за генералната репетиция на „Музикалното вълшебство на Дисни“

Билетите за концерта „Музикалното вълшебство на Дисни“, с участието на Хора и Оркестъра на Класик ФМ радио са напълно изчер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com