"Преследващият мечтите си" в преследване на съветска мечта

34122
"Преследващият мечтите си" в преследване на съветска мечта

Първият Dream Chaser ще пристъпи към атмосферни полети още тази пролет, а в производството на втория ще вземе участие Lockheed Martin.Dream Chaser е многоцелеви пилотиран космически кораб, разработван от американската компания Sierra Nevada Corporation, и е предназначен за доставка на ниска околоземна орбита на товари и екипажи до 7 души.

Общият облик на системите ни е познат до болка: Dream Chaser се създава на базата на нереализиран от НАСА проект от 90-те години – орбиталния самолет HL-20. Той пък бил странична и непланирана издънка на съветската програма от 60-70-те години „Спирала”. Dream Chaser също може да бъде пуснат от стратосферата – със самолета WhiteKnightTwo; допълнително се планира възможността за вертикален старт от космодрум (с ракета „Атлас-5”).

Ахмадинеджад готов да стане първият ирански космонавт

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад изрази готовност "да бъде първия човек", изпратен в Космоса от амбициозната програма на Техер...

Макет на идеологическия предшественик HL-20.

© NASA/James Schultz / Wikimedia Commons

Кацането е хоризонтално, като самолет. Предполага се не само възможност за планиране, като при совалките, но и пълноценен полет с включени двигатели, както и кацане на всякаква писта от 2,5 км. Така че, както виждаме, конструкторите на „Спирала” са изглеждали като фантазьори само на тогавашния министър на отбраната Андрей Гречко, прекратил наполовина завършения проект.

Но има и забележими разлики. Топлинната защита не е от ниобиева сплав с покритие на основа молибденов дисилицид, а аблативна, отвеждаща топлината при частично изпарение (като при Dragon SpaceX). Тази крачка безспорно е прогресивна и способна значително да повиши ефективността на топлинната защита, макар да е необходима подмяна на аблативния слой след няколко старта.

Sierra Nevada сравнително скоро заяви, че вторият образец Dream Chaser е планиран в сътрудничество с компанията Lockheed Martin. И производството ще се осъществява с мощностите на Michoud Assembly Facility в Луизиана, където са произвеждани части за американските совалки.

Засега продължава подготовката за полета на първия Dream Chaser, произведен от Sierra Nevada в Колорадо. В близките седмици компанията ще премести кораба на авиобазата „Едуардс” в пустинята Мохаве (Калифорния), където ще започнат изпитанията.

Отначало Dream Chaser ще бъде изхвърлен от вертолет на височина 3,6 км. Планира се той да достигне 555 км/ч и да се приземи на 153 км/ч. Първият полет ще бъде в безпилотен режим, чието на

личие, както и системата за екстрено спасяване на екипажа, се разглежда като голямо преимущество пред совалките.

Прототипът, който ще започне да лети през пролетта, не е предназначен за изпитания в Космоса – суборбитални стартове са предвидени с прототип 2, създаден от Lockheed Martin, което се очаква да стане чак през 2017 г. Дотогава ще летят Space X, а вероятно и CST-100, разработка на „Боинг”. Макар че ще победи най-силният. Остава само да очакваме кой ще се окаже той.

Скоро: Лунни къщи

Архитектите от компания Фостърс енд партнърс огласиха идеята си за създаване на постройки на Луната, като материалите за сградите ще ...

Снимка: © Sierra Nevada Corporation

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com