Учени разгадават една от смъртоносните тайни на рака

12665
Учени разгадават една от смъртоносните тайни на рака
Проучването обяснява как генетични промени правят раковите заболявания толкова смъртоносни

Ново изследване на британски специалисти може да се окаже ключът към една от фаталните тайни на рака.

Проучването обяснява как генетични промени правят раковите заболявания толкова смъртоносни, съобщават Ройтерс и в. "Дейли мейл". Учени от Лондонския изследователския институт на организацията "Кенсър рисърч" са установили, че взимането на биопсия само от едно място от тумора може да не е достатъчно, за да бъде разкрита цялата му генетична същност.

Откритието се сравнява с преминаването от черно-бяла към цветна телевизия. Анализирайки проби от бъбречни тумори, специалистите са установили, че различните части на туморното образувание имат различни гени.

Наши учени с лек срещу рака?

Роден научен проект си поставя амбициозната задача да повлияе на развитието на туморните клетки и да открие лек срещу рака. За целта у...

Ако туморът вече се е разпространил, метастазите генетично са твърде различни от първичното раково образувание. Откритието е важно, защото традиционно ракът се възприема като заболяване, при което единична клетка започва да се дели безконтролно.

Това води до образуването на тумор, в които всички клетки са еднакви. От настоящото проучване обаче става ясно, че болестта е много по-сложна. Генетичните промени обясняват защо раковите заболявания причиняват толкова много смъртни случаи, въпреки напредъка в медицината, както и защо лекарство, което първоначално е помагало, спира да действа.

Изследването все още е на ранен етап, но дава насока към необходимостта в бъдеще на пациентите да се правят няколко биопсии, вместо само една. Идентифицирането на мутации, които са сходни при всички тумори, както и на тези, които настъпват рано в процеса, може да помогне за успешното лечение. Генетичните мутации в туморите се натрупват с времето, така че ранната диагностика също е много важна.

Професор Питър Джонсън от "Кенсър рисърч" описва откритието като "изключително вълнуващо". "То ще промени начина, по който анализираме рака. Окуражаващото е, че виждаме пътя в правилната посока, въпреки сложността на раковите заболявания", казва специалистът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com