36% от интернет трафика е фалшив

79219
36% от интернет трафика е фалшив
Снимка: Thinkstock

Над една трета от интернет трафика е фалшив и се дължи на роботи, пише Business Insider, базирайки се на материал на Wall Street Journal. Измамническият трафик се създава от ботнет мрежи, които кликват на съмнителни страници, създадени с единствената цел да генерират посещения на сайтове и да печелят пари от реклама. Схемата функционира, тъй като рекламодателите плащат за това рекламите им да се появяват на страницата, а не за да бъдат видени от истински хора.

Измамниците създават страници с подправен трафик и събират плащания от рекламодателите чрез посредници, които обединяват мястото за реклама на много сайтове и го препродават. Самоличността на мошениците не е ясна и често те оперират от отдалечени региони като Източна Европа, посочват експерти по сигурността.

България ще има "космически" интернет от септември

България ще има "космически" интернет от септември. Стартираният проект за широколентов достъп е на стойност 39,123,029 лева, уточни тр...

Рекламодателите са наясно с проблема, но интернет е твърде важно средство за разпространение, за да се лишат от него, дори при положение, че една трета от парите им “потъват” неизвестно къде. На фона на нарастващата популярност на мобилните устройства, закупуването на дигитални реклами се очаква да се увеличи със 17 процента до следващата година в САЩ до общо 50 милиарда долара.

Част от проблема е, че легитимната рекламна индустрия също разчита на роботизирана технология. Повечето от рекламите се купуват “програмирано” или чрез софтуер, който автоматично ги публикува на интернет страници, изпълнявайки медия план. Рекламите се купуват на едро и с невероятна скорост. Прогнозите са, че 80 процента от всички реклами ще бъдат публикувани автоматично до десет години. На практика машини купуват реклами, генерирани от други машини, посещаващи страници и в този процес купуващите машини не могат да различат измамническите машини от човешкия трафик.

Технологичните компании се опитват да се справят с тази ситуация, разработвайки специален софтуер. Наскоро Google придоби Spider.io, фирма, предлагаща редица услуги за установяване дали онлайн рекламите са видени от истински хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии