Подготовката за Оскарите върви с пълна пара

28391
Подготовката за Оскарите върви с пълна пара
Снимка: Getty Images/Guliver

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще връчи за 86-и път наградите си "Оскар". Имената на победителите в 24-те категории ще бъдат огласени от сцената на театър "Долби" в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд", предаде БТА.

Дефилето на холивудските звезди по червения килим ще започне днес, на 2 март, в 16:00 часа местно време или в 2:00 часа на 3 март българско време. За втори път водеща на церемонията ще е Елън де Дженерис.

Ди Каприо не получава Оскар, защото щял да говори твърде много

Безспорният успех на най-новия филм на Леонардо Ди Каприо - "Вълкът от Уолстрийт", за пореден път предизвика много коментари дали най-п...

Продуцентите на шоуто Крейг Зейдан и Нийл Мерън информират, че вечерта ще бъде посветена на известни екранни герои.

"Хората в целия свят отиват на кино, за да се вдъхновят от персонажи на големия екран", отбелязва Мерън, цитиран от Франс прес. "Отдавайки почит към филмовите герои, се надяваме, че вечерта ще е приятна и изпълнена с много радост." "Ще се опитаме да внесем особен дух в атмосферата на вечерта, да я направим по-весела",  допълва той.

Според кинокритиците основната борба за златните статуетки тази година ще е между три филма - между създателите на "12 години в робство" на Стив Маккуин, "Гравитация" на Алфонсо Куарон и "Американска схема" на Дейвид О. Ръсел.

С най-много номинации - по 10 - са "Гравитация" и "Американска схема". Филмът на Алфонсо Куарон разказва за двама американски астронавти. Ролите са поверени на Сандра Бълок и Джордж Клуни. Очаква се лентата да спечели "Оскар"в техническите категории, а също да донесе златната статуетка на режисьора Куарон.

"Американска схема" е филм за реална операция на ФБР за борба с корупцията. Дейвид О. Ръсел пренася зрителите в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Впрочем, О'Ръсел в самото начало на лентата съобщава на зрителите, че само част от събитията, отразени в "Американска схема", са действителни. В лентата участват Брадли Купър, Крисчън Бейл, Ейми Адамс и Дженифър Лорънс.

Ди Каприо не получава Оскар, защото щял да говори твърде много

Безспорният успех на най-новия филм на Леонардо Ди Каприо - "Вълкът от Уолстрийт", за пореден път предизвика много коментари дали най-п...

Наред с "Американска схема" в категорията най-добър филм е номинирана и историческата драма "12 години в робство" на Стив Маккуин. Това е екранизация на спомените на Соломон Нортъп, написани през 1853 г. Нортъп е образован свободен човек, който живее със семейството си в Ню Йорк. Чрез измама го закарват във Вашингтон и там го продават в робство. Нортъп успява да се завърне у дома едва след 12 години. Продуцент на филма е Брад Пит.

Много експерти са на мнение, че "Оскар"-ът ще бъде присъден именно на лентата на Стив Маккуин. Общо тя е с 9 номинации за престижните награди на Американската киноакадемия. За играта си в лентата Лупита Нионго има голям шанс да получи "Оскар" за най-добра поддържаща актриса.

Общо в категорията най-добър филм за "Оскар" са номинирани 9 ленти. Това са "12 години в робство", "Американска схема", "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Гравитация", "Тя", "Небраска", "Филомена" и "Вълкът от Уолстрийт".

Добри шансове за успех тази вечер има и "Клубът на купувачите от Далас". Филмът е с 6 номинации, сред които за най-добър актьор на Матю Макконъхи и най-добър актьор в поддържаща роля на Джаред Лето.

Филмът на Мартин Скорсезе "Вълкът от "Уолстрийт" претендира за пет награди "Оскар". Кинокритиците са на мнение, че Леонардо Ди Каприо прави една великолепна роля, а феновете на звездата с нетърпение очакват най-накрая актьорът да получи заслуженото отличие, тъй като изпълнителят от "Титаник" донеса няма нито една статуетка на златния рицар.

Ето кои са номинираните за Оскар тази година

На кратка церемония в Лос Анджелис американската академия за филмово изкуство и наука оповести тазгодишните номинации за филмовите нагр...

За "Оскар" в категорията най-добър режисьор се състезават Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Алфонсо Куарон за "Гравитация", Александър Пейн за "Небраска", Стив Маккуин за "12 години в робство", Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".

В категорията най-добър актьор борбата ще е между Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дърн за "Небраска", Леонардо Ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство", Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас".

Победата в категорията най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин", Сандра Бълок за "Гравитация", Джуди Денч за "Филомена", Мерил Стрийп за "У дома през август". За Стрийп това е рекордната 18-а номинация. Кинокритиците обаче са на мнение, че отличието ще бъде присъдено на Кейт Бланшет за участието й във филма на Уди Алън.

За най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Баркхад Абди за "Капитан Филипс", Брадли Купър за "Американска схема", Майкъл Фасбендер за "12 години в робство", Джона Хил за "Вълкът от Уолстрийт", Джаред Лето за "Клубът на купувачите от Далас". А за най-добра актриса в поддържаща роля борбата ще е между Сали Хокинс за "Син жасмин", Дженифър Лорънс за "Американска схема", Лупита Нионго за "12 години в робство", Джулия Робъртс за "У дома през август", Джун Скуиб за "Небраска".

В категорията най-добър чуждоезичен филм са номинирани "Разкъсаният кръг" /The Broken Circle Breakdown, Белгия/, "Лов" /The Hunt, Дания/, "Изчезналото изображение" /The Missing Picture, Камбоджа/, "Великата красота" /The Great Beauty, Италия/ и "Омар" /Omar, Палестина/. С най-големи шансове тук е лентата на Паоло Сорентино "Великата красота".

Спасяването на мистър Банкс по пътя към Оскарите

Комедията "Спасяването на мистър Банкс", която вече е в кината у нас, получи пет номинации БАФТА. Те са за „Най-добър британски ф...

В категорията за анимация битката е между "Круд", "Аз, проклетникът 2", "Замръзналото кралство", "Мечко-миш", "Издигането на вятъра" ("The Wind Rises").

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com