Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адаптират автобусните спирки в Сливен за хората с увреждания

03 декември 2018, 18:55 часа • 2122 прочитания

По повод Международния ден на хората с увреждания, днес в Сливен бе даден старт на рехабилитацията на спирките на градския транспорт.

Адаптирането на автобусните спирки към нуждите на трудно подвижните хора и майките с детски колички е важен компонент от проекта на Община Сливен за интегриран градски транспорт, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”.  

Строително-монтажните работи по този компонент включват подмяна на настилките и скосяване на тротоарите на автобусните спирки в Сливен, с цел улесняване на достъпа за инвалидни и детски колички. На 40 места в града ще бъдат монтирани и нови спиркови навеси.

„С реализирането на този проект Сливен се нарежда сред модерните европейски градове с добре развит градски транспорт”, подчерта при първата копка днес кметът Стефан Радев. Освен реновирането на съществуващи автобусни спирки, проектът за интегриран градски транспорт предвижда и изграждане на нови, включени в новата транспортна схема на града.

Според управителя на общинската фирма „Пътнически превози” Енчо Петров, транспортната схема е изработена по всички европейски норми за обществен превоз на пътници в градска среда и ще осигури достъп до публични транспортни услуги за гражданите от всички квартали на Сливен.

Вече са изцяло изпълнени два от компонентите на проекта – доставката на 27 нови автобуса и на модерно оборудване, включващо апаратура и специализиран софтуер за превозвача. 

Проектът за интегриран градски транспорт на Сливен е на стойност 14 милиона и 525 хиляди лева.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес