Програма подпомага българския бизнес, безработните и неактивните хора

1844
Програма подпомага българския бизнес, безработните и неактивните хора
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Заместник-министърът на труда и социалната политика  Зорница Русинова откри Информационен ден по процедурата „Умения“ в град Бургас. Тя има за цел да подпомогне хората, които искат да повишат своята професионална квалификация. Програмата помага основно на неактивни лица и безработни, чието желание е да се включат в различни обучения.

Особено важен е фактът, че със свои проекти по операцията могат да кандидатстват работодателите.

Община Бургас ще получи 600 000 лв за социални асистенти

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова откри в Бургас, информационен ден по процедура "Патронажна грижа з...

За Actualno.com заместник министър Русинова заяви: “Тази програма е в подкрепа и на българския бизнес. Всички работодатели могат да кандидатстват със своите проекти до трети май, за подобряване уменията и квалификацията на хората, които работят при тях. Проектите могат да бъдат от 15 хиляди лева до 3 милиона. Според това колко е голямо предприятието има и съответното съфинансиране. Създадохме тази програма, защото в момента в България пазарът на труда е в изключително благоприятна позиция от гледна точка на нивата на безработица. Най-голямото предизвикателство е липсата на кадри. В градове като Бургас безработица почти няма, тя е около 3 процента. Но работодателите се оплакват от липсата на подготвени хора. С тези проекти фирмите ще могат да обучат своя персонал, други работници ще добият следваща степен на професионална квалификация, дигитални, езикови умения.“

Програмата дава възможност да се привлекат и неактивни, безработни лица, които могат да бъдат обучени и да останат да работят в същото предприятие. Финансирането е от Европейския социален фонд по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Очакванията са в министерството на труда и социалната политика да се получат много проекти.

Едно от изискванията към работодателите е поне половината от обучените хора да бъдат задържани в предприятието. Министерството ще покрие техните осигурителните вноски и по този начин ще насърчи фирмите.

Нова схема за устойчива заетост на хора с увреждания от 15 август

От 15-и август бюрата по труда започват да набират заявки от работодатели, които желаят да наемат на субсидирано работно място хора с н...

„Има голям интерес от фирми в цялата страна и се надявам да получим много проекти“, оптимист е Зорница Русинова .

По отношение на вноса на работна ръка за летния туристически сезон тя поясни, че режимът за внос на кадри от трети страни е улеснен от страна на държавата. Има подписани споразумения с Молдова, работи се по споразумение с Украйна. Повечето вносни кадри за в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. Но и без споразумения, най-голям е броят на чужденците  от Македония и Турция, които искат да работят тук.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители