Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици заснемат връзката между екологията и изкуството (СНИМКИ)

26 април 2024, 12:55 часа • 14974 прочитания

Български ученици гледат и създават филми в помощ на борбата с климатичните промени, в рамките на новата инициатива “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството.”

Младежи от различни населени места ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Инициативата е финансирана от европейската мрежа на културните институти EUNIC.

Още: Март 2024 г. – Летни температури и нови рекорди (ГРАФИКИ)

Снимка: Арте Урбана Колектив

Филмови прожекции, кино дебати, практически работилници за разказване на истории, за видеозаснемане и монтаж и още игри, театрални постановки и майсторски класове са част от предложенията в програмата, в която ще се включат над 500 български ученици на възраст между 13 и 18 години, благодарение на новата инициатива “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”, подкрепена от европейската мрежа на културните институти EUNIC, българският EUNIC клъстер и с организатор Сдружение Арте Урбана Колектив.

Целите на инициативата са екообразование и окуражаване на младите хора от различни точки на страната да използват аудиовизуалните медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция и представяйки вдъхновяващ пример от своя регион.

Проектът “Научи, разкажи, заснеми!” ще се проведе във Видин, Троян и с. Кърпачево и ще протече на три етапа във всяко населено място, уточняват координаторите Еви Карагеоргу и Ралица Асенова, добре познати у нас с киноинициативите си за младежи “Срещи на младото европейско кино”, “Кино в училище” и др.

Още: Как да живеем екологично и да станем по-щастливи

Първи етап

През първия етап (15 - 29 май) на “Научи, разкажи, заснеми”, на младежите от с. Кърпачево (15-16 май), Видин (27-28 май) и Троян (28-29 май) ще бъдат представени прожекции на две късометражни програми от филми с въздействащи социални и обществени послания. Те ще въведат учениците в темите за опазването на околната среда и изменението на климата, ще им представят съвременен и творчески прочит на значението им. Всяка програма ще бъде последвана от дискусия и семинар със специален гост, свързани с филмите. Те ще дадат възможност на младите участници да се запознаят по-задълбочено с темите и да ги свържат с тяхното населено място.

Избрани заглавия

Сред избраните заглавия, които ще бъдат част от проекта са “Flores” (Цветя) на португалския режисьор Жорже Жакоме, филм за инвазията на едно... цвете! Хортензии завладяват португалски острови и принуждават изселването на населението. И още: “Пътят винаги е различен” (Австрия) на известния документалист Оливер Реслер, който заснема филм за окупацията на една гора от хора, които искат да спрат нейното обезлесяване от енергийна компания.

Още: Козметика и екология - кои са опасностите?

Снимка: Арте Урбана Колектив

В програмата попада и “Аз съм Грета” (Швеция/Германия/Великобритания): историята на една от най-известните активистки, бореща се за политически промени в името на планетата ни. И още: “Когато доматите срещнаха Вагнер” (Гърция, реж. Мариана Економу) - история за възрастни хора в Гърция, които искат да станат част от световната икономика с тяхното производство на био домати; “Синият тигър” (Чехия, реж. Петър Укропец), който споделя историята на момиче, което иска да спаси ботаническата градина в града, в който живее. В програмата са включени още документални, експериментални и анимационни филми от Унгария, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Италия, Германия.

След прожекциите

Още: 11 трика да спрем разхищението на храна

След прожекциите и дискусиите, учениците ще имат възможност сами да влязат в ролята на творци. През лятната ваканция са предвидени специални младежки кинолагери, както следва в Троян (1-5 юли), с. Кърпачево (8-12 юли) и Видин (19-23 август). В рамките на пет дни ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко визуално есе върху избрана екологична тема, свързана с района или населеното място. Гост-ментори ще бъдат кинорежисьорката Слава Дойчева, театралният режисьор, актьор и провеждащ уъркшопи Димитър Узунов и още Даниел Симеонов и Мария Дачева, експерти в програма “Кино в училище” на Арте Урбана Колектив.

Големият финал на “Научи, разкажи, заснеми!” ще се състои тази есен в трите населени места и ще представлява цял ден, посветен на опазването на околната среда. Програмата ще включва специални събития за деца, представяне на кратките филми, заснети от учениците в рамките на проекта, прожекция на филм с последваща дискусия или майсторски клас на неговия режисьор, артистични лекции и театрални постановки на научна тема.

Още: Как да намалим разхода на хартия в домакинството

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес