147 години от гибелта на Васил Левски

30765
147 години от гибелта на Васил Левски
Снимка: Издателство "Персей"

147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана с участието на военнослужещи от Българската армия в цялата страна.

Представителни формирования от Българската армия се включват в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски в цялата страна.

Фототипното издание на бележника на Левски в Стара Загора 

Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски може да бъде разгледан във фототипно издание и в дигитален вариант в Регионалната ...

Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България започнаха в Асеновград на 16 февруари от 12.00 ч. с поход-поклонение на военнослужещите от 4-ти артилерийски полк. Те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола в Мулдавския манастир и участваха във възпоменателен митинг и панихида, изнесена от свещениците от Асеновградската духовна околия.

Днес, 18 февруари, в 11.00 ч. военнослужещи от 59-и батальон за ядрена, химична и бактериологична защита и екология ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Парк „Пролет“ в гр. Горна Оряховица.

Същия ден в Стара Загора представителни части от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще почетат паметта на Апостола с военен ритуал от 11.00 ч. пред едноименния паметник в града.

В 18.00 ч. военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч, а в Петрич на централния градски площад ще се състои факелно шествие и полагане на венци и цветя от военнослужещите от Бригадното командване - Благоевград.

Почетен караул от 101-ви алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на „ Васил Левски“ в кв. „Райково“ в Смолян в 19.00 ч. 

Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите

В нова книга събира малко познати исторически факти изследователят на Апостола и дългогодишен директор на историческия музей в Ловеч &n...

Представителни формирования и военният духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват във възпоменателната церемония, с която ще се отбележат 147 години от обесването на Апостола на свободата в родния му град Карлово. Тя ще започне в 18.00 ч. на площад „Васил Левски” и на нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

На 19 февруари в 09.00 ч. в църквата „Света Богородица” в гр. Карлово ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида, в която ще участват военнослужещи от Сухопътните войски. Те ще се включат от 11.00 ч. в митинга-поклонение и ще участват в ритуала по поднасяне на гирлянд, венци и цветя от представители на държавната и местната власт, военно-патриотични организации и родолюбиви българи пред паметника на Апостола. Поклонението ще завърши с шествие до Националния музей „Васил Левски” в града.

В Белене от 10.30 ч. военнослужещите от 55-ти инженерен полк ще участват в ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.

Военнослужещите от 31-ви механизиран батальон ще отдадат почит на Апостола от 11.00 ч. в гр. Хасково. В същия час военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в ритуалите по поднасяне на венци  в градовете Плевен и Шумен.

Личен състав от Бригадно командване – Благоевград ще участва в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 11.00 часа. По същото време на площад „Васил Левски“ в гр. Сливен своята почит към великия син на България с поднасяне на венци и цветя ще отдадат военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен. В гр. Асеновград от 12.00 ч. представителни подразделения от 4-ти артилерийски полк ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата.

НВИМ с ново предизвикателство към учениците - "Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес"

По повод отбелязването на 147 години от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей (НВИМ) стартира най-новото си п...

В гр. Пловдив в тържественото отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола на свободата ще се включат военнослужещи и военният духов оркестър от състава на Военновъздушните сили.

Военнослужещи от Военноморските сили ще участват в ритуалите по поднасяне на венци и цветя в знак на преклонение пред подвига на Васил Левски в градовете Варна и Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com