АКФ: БАБХ е нарушила закона - не може да отдава на "Евролаб 2011" държавни сгради за граничен контрол

3912
АКФ: БАБХ е нарушила закона - не може да отдава на "Евролаб 2011" държавни сгради за граничен контрол
Снимка: БГНЕС

Договорът, с който Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е отдала под наем помещения на граничния пункт „Капитан Андреево“ на частната фирма „Евролаб 2011“, е сключен в нарушение на закона. Това гласи правното становище на юристите на Антикорупционния фонд (АКФ), публикувано днес - 7 октомври.

Според него законът недвусмислено забранява отдаването под наем на сгради, които са публична държавна собственост и служат за осъществяване на официален граничен контрол.

След уволнението на разкрилия скандала "Евролаб", Радев се оплаква заради Шенген

"Ние и Румъния не можем да бъдем държани повече извън Шенгенското пространство", оплака се държавният глава Румен Радев пред журналисти...

Тук става въпрос не само за сключения договор за наем в последния ден на 2021 г., който стои в основата на скандала с ГКПП „Капитан Андреево“, а и с договореното от БАБХ на 1 февруари 2012 г. Тогавашният изпълнителен директор Йордан Войнов подписва контракт за наем със „Стоп груп“ ЕООД – със сегашно име „Интерпред еврологистик“ ЕООД – които са собственици на лабораторията „Евро лаб“. По силата на този договор БАБХ предоставя за възмездно ползване за срок от 10 години шест сгради, които се използват за осъществяване на контрол върху качеството и безопасността на храните в зоната на граничния контролно-пропускателен пункт.

ОЩЕ: Шефът на БАБХ с подробности за схемата с инсинераторите

Сградите са следните: за „живи животни“; за „контрол на живи животни“; за контрол на продукция – една за човешка консумация и една за нечовешка консумация; две сгради за фитосанитарен контрол. Припомняме, че именно фитосанитарният контрол, който бе под контрола на "Евролаб" цяло десетилетие, доведе до драмата на "Капитан Андреево". БАБХ си върна контрола и разкри редица злоупотреби на частната компания, стигна се до заплахи и твърдения за подкуп от бившия ръководител проф. Пламен Моллов към доскоршния шеф проф. Христо Даскалов.

Що се отнася за договора за наем между БАБХ и новия наемател след изтичането на този със „Стоп груп“ ЕООД, той е подписан на 31 декември 2022 г. след проведен търг. Новият стопанин се оказва дружество „Евролаб 2011“ ЕООД, което е и новият собственик на лабораторията „Евро лаб“, разположена в същите тези сгради на ГКПП „Капитан Андреево“. Офертите са подадени в 21 часа на 31.12.2021, а самият договор е подписан в 22:26 ч. на 31.12.2021 г. от заместник-изпълнителния директор Николай Росенов. Това се случва въпреки заповедта на земеделския министър Иван Иванов, която забранява на БАБХ сключването на нови договори.

Според правното становище на АКФ договорите, с които БАБХ е отдала под наем помещения на границата на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД през 2012 г. и на „Евролаб 2011“ ЕООД през 2021 г., са сключени в нарушение на реда за разпореждане с държавни имоти. Законът ясно указва, че имоти публична държавна собственост могат да се отдават под наем, при условие че се използват съобразно предназначението им.

Уволненият шеф на БАБХ: На мое място се върна човекът, подписал с "Евролаб"

На мястото ми служебното правителство назначи Христо Вълчанов - човекът, който беше на тази длъжност от юли до края на 2021 година. Тов...

„Никое друго юридическо лице освен БАБХ не може да осъществява граничен контрол. С други думи, всеки договор за отдаването под наем на сградите на друго лице, различно от БАБХ, означава, че те се използват не по предназначение“, казва Даниела Пенева - правен съветник към АКФ. Обстоятелството, че сградите ще се използват за друго - подготовка на животни и стоки, както и помощни дейности, а не за официален контрол - е видно и от текста на самите договори.

Становището на АКФ цитира и решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по идентичен казус, според което е недопустимо да се отдават под наем сгради публична държавна собственост, ако не се ползват по предназначението им.

Припомняме, че заповедта от 31 декември 2021 г. за определяне на печеливш в проведения търг за отдаване под наем на сградите е отменена като нищожна със заповед на наскоро уволнения изпълнителен директор на БАБХ проф. Христо Даскалов от 1 юли 2022 г. Със същата заповед е прекратен и сключеният договор за наем. „Евролаб 2011“ оспорва пред Административен съд - София град решението на Даскалов от лятото.

„Независимо какъв ще бъде изходът от това дело, смятаме, че има съществен порок в основанието на проведената процедура за отдаване под наем, поради изначалната невъзможност за отдаване под наем на сградите в зоната на ГКПП за контрол по безопасност на храните", смятат от АКФ. Те допълват, че това е основание за отмяна на заповедта, с която тя е възложена, и за прекратяване на договора за наем.

„Сключването на подобен договор, по силата на който БАБХ на практика се лишава от сградите, които са ѝ предоставени за осъществяване на официален контрол, противоречи не само на законовия ред, но и на всякаква житейска логика. Напълно неясно е какво налага БАБХ да предостави сградите си за официален контрол на частно лице, при изключително неизгодни за прекратяване на договора, като в същото време си запазва правото на достъп до сградите за осъществяване на контрола. Възниква въпросът и доколко ефективен е официален контрол за безопасност на храните, осъществяван в помещения, контролирани от частно лице, при това представител на вносителите и при това собственик на лабораторията, в която се изследват взетите проби.
Вярваме, че интересите на българските граждани и на българската държава налагат сградите държавна собственост на Капитан Андреево да се ползват по предназначение за осъществяване на граничен контрол от официалните контролни органи, а не от частни лица. 
Считаме, че министърът на земеделието и изпълнителният директор на БАБХ следва да подадат до областния управител мотивирано предложение за отнемането на имотите, тъй като същите се ползват не по предназначение и без законово основание. 
„Ще следим за решението по случая и ще информираме обществеността своевременно. Ще търсим и допълнителната информация, която БАБХ е задължена от съда да ни предостави“, заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. 

„Сключването на подобен договор, по силата на който БАБХ на практика се лишава от сградите, които са ѝ предоставени за осъществяване на официален контрол, противоречи не само на законовия ред, но и на всякаква житейска логика. Напълно неясно е какво налага БАБХ да предостави сградите си за официален контрол на частно лице при изключително неизгодни условия за прекратяване на договора, като в същото време си запазва правото на достъп до сградите за осъществяване на контрола. Възниква въпросът и доколко ефективен е официалният контрол за безопасност на храните, осъществяван в помещения, контролирани от частно лице, при това представител на вносителите и собственик на лабораторията, в която се изследват взетите проби", добавят юристите на Антикорупционния фонд.

Новият шеф на БАБХ: "Евролаб" по никакъв начин няма да работи на "Капитан Андреево"

Фирмата „Евролаб“ по никакъв начин няма да се върне и да оперира на територията на „Капитан Андреево“. Това е р...

"Вярваме, че интересите на българските граждани и на българската държава налагат сградите държавна собственост на "Капитан Андреево" да се ползват по предназначение за осъществяване на граничен контрол от официалните контролни органи, а не от частни лица. Считаме, че министърът на земеделието и изпълнителният директор на БАБХ следва да подадат до областния управител мотивирано предложение за отнемането на имотите, тъй като същите се ползват не по предназначение и без законово основание", гласи още позицията на АКФ.

Междувременно служебният министър на земеделието Явор Гечев уволни проф. Христо Даскалов като ръководител на БАБХ на 5 октомври, а ден по-късно заяви, че това нямало нищо общо с казуса „Евролаб“. Гечев заяви, че мотивите му са свързани с това, че след предизборната кампания Даскалов се върнал на работа по спешност, въпреки че е избран за депутат, и подписал анекс към договори, които са изтекли, уволнил двама души, назначил други и заминал на командировка в Италия.

Пред Студио Actualno проф. Даскалов отрече – няма нито един уволнен, а само двама прехвърлени в различно звено на БАБХ, по думите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com