Пламен Моллов твърди, че прокуратурата е спряла проверката срещу него за "Капитан Андреево"

6253
Пламен Моллов твърди, че прокуратурата е спряла проверката срещу него за "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Бившият ръководител на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов обяви, че прокуратурата е прекратила проверката срещу него по сигнала на настоящия председател на БАБХ проф. Христо Даскалов. Той сигнализира за предложен подкуп от страна на Моллов в замяна на това частната фирма "Евролаб 2011" да продължи да осъществява фитосанитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево".

"Удовлетворен съм да информирам за постановлението на Софийска градска прокуратура, с което компетентният орган прекрати досъдебното производство поради липса на доказателства", пише Моллов в отворено писмо. Той добавя, че бил „избран за мишена на една нечистоплътна атака“.

Шефът на БАБХ с подробности за схемата с инсинераторите

„Преди десетина година нашите екарисажи, в България за съжаление имаме два екарисажа, бяха по доста странен начин заменени от так...

До момента в сайта на Софийска градска прокуратура няма съобщение за прекратена проверка по сигнала на Даскалов. Тя започна в средата на юни.

Проф. Моллов попадна в епицентъра на скандала, свързан с предполагаем подкуп, който той е давал на настоящия шеф на БАБХ. През юни изтече аудиозапис, за който се твърди, че представя разговор между двамата. Твърди се още, че Моллов дал на проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално казвал, че е с документи, но се оказала пълна с пари. Бившият шеф на БАБХ нарича всичко това "фалшива новина".

„Дали отговорът не е във факта, че съм ангажиран с реализацията в България на един от големите международни образователни проекти? Или защото разговарям свободно и критично по професионални теми дори тогава, когато мнението ми се различава от популистката вълна на деня?“, пише Моллов в позицията, с която съобщава за прекратената проверка.

Според него казусът с ГКПП „Капитан Андреево“ бил използван като „алиби за политическо оцеляване“, но се превърнал в „управленско фиаско“. „С назначаването на служебното правителство тази пропагандна тема внезапно изпадна от дневния ред на медиите. Без съмнение, ако даден проблем съществува обективно, той не може да изчезне за ден от смяната на един министър с друг. Явно опитите за постигане на демократични цели с болшевишки методи претърпяха провал“, твърди той.

БАБХ с анализ: В пъти повече храни с пестициди от Турция са минавали през границата по времето на Борисов

Стоящите зад частната фирма "Евролаб 2011", които осъществяваха фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" през последното десет...

Той нарича „внушения“ данните за това, че българските и европейските граждани са били тровени заради пестицидите в храните, преминаващи безконтролно над десетилетие през граничния пункт. Припомняме, че в края на август бившият премиер Кирил Петков заяви, че един на всеки 4-5 камиона на „Капитан Андреево“ е имал канцерогенни токсини, а Асен Василев каза, че „15 години сме яли отрова“.

В края на юли Върховният административен съд (ВАС) окончателно защити частната лаборатория „Евролаб“, като отказа на на директора на БАБХ да тълкува определението за възстановяване на товарно-разтоварна дейност на фирмата на граничния пункт. БАБХ обяви, че готви нови дела срещу „Евролаб“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика