БАБХ с анализ: В пъти повече храни с пестициди от Турция са минавали през границата по времето на Борисов

5898
БАБХ с анализ: В пъти повече храни с пестициди от Турция са минавали през границата по времето на Борисов
Снимка: Actualno.com

Стоящите зад частната фирма "Евролаб 2011", които осъществяваха фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" през последното десетилетие, са пропуснали огромни количества храни с пестициди през границата с Турция.

През май Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) си върна контрола на граничния пункт с мотив, че частната компания е осъществявала монопол върху печелившата дейност, допускала е редица нарушения, а официални лица бяха заплашвани и им е бил предлаган подкуп.

като стана ясно, че частната компания е осъществявала монопол върху печелившата дейност покрай фитосанитарния контрол на границата с Турция. Това се е случвало в продължение на цяло десетилетие, а в скандала бяха замесени проф. Даскалов и бившият директор на БАБХ Пламен Моллов. В публичното пространство изтече аудиозапис, за който се твърди, че представя разговор между двамата и в който Моллов дава папка с документи на Даскалов, а в крайна сметка тя се оказала пълна с пари.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/babh-izdade-zapoved-skandalnata-firma-evrolab-2011-da-napusne-pomeshtenijata-na-kapitan-andreevo-news_1778033.html © Actualno.comстана ясно, че частната компания е осъществявала монопол върху печелившата дейност покрай фитосанитарния контрол на границата с Турция. Това се е случвало в продължение на цяло десетилетие, а в скандала бяха замесени проф. Даскалов и бившият директор на БАБХ Пламен Моллов. В публичното пространство изтече аудиозапис, за който се твърди, че представя разговор между двамата и в който Моллов дава папка с документи на Даскалов, а в крайна сметка тя се оказала пълна с пари.

Иван Христанов: Нещата с "Евролаб" са прости - държавата създава схема в полза на Размиг Чакърян (ВИДЕО)

Нещата (с "Евролаб 2011", бел.ред.) са крайно прости, това е един азбучен случай за създаване на схема. Държавата създава схема в полза...

Сега БАБХ направи пълен анализ за времето, в което тя ръководи контрола на граничния пункт. От него се вижда, че сградният фонд не е поддържан за последните 10 години, наемателят е променил помещенията, възпрепятствайки функции на контрола. Времето за проверка на камионите е било прекалено кратко и непълно, има и огромни отклонения в количествата храни с пестициди, което БАБХ връща към Турция сега, и които са връщани в предходния период. От агенцията обявиха, че дават резултатите от одита на прокуратурата.

261% по-голямо количество отхвърлени заради пестициди храни има за краткото време, откакто контролът е поет от БАБХ. На годишна база отхвърлените заради пестициди храни са многократно повече - 727%! Миналата година са били отхвърляни средно 6 тона на ден, а сега - 22 тона. 

"Ахилесовата пета винаги е бил фитосанитарният контрол. Излязоха публикации, че ние сме направили хаоса на това място. Ние, от БАБХ, обаче застанахме заедно с одиторите, да засечем времето, в които ще дойде един камион, ще паркира и ще протекат товаро-разтоварните дейности. Преди това е ставало средно за 6 минути. При нас времето беше 27 минути. По-малко от 15 минути на камион няма как да се случи", обясни директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

"Не знам дали хората си дават сметка как декларираш, че си направил 50 проби, а да имаш машинки само за 20 проби?", попита реторично той.

Има информация, че пробите се карат в камиони до София и фирмите изчакват, за да падне кабинетът от власт и пак да има промяна. „Да, категорично се чака ние да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система“, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. "Ако ние не бяхме предприели тези стъпки, държавата губи 300-400 милиона лева, които отиват в джоба на един човек. Това е тест за евентуално служебно правителство, което ще трябва да работи по този наболял проблем".

Катя Панева, ДБ: "Евролаб" беше брошката на Бойко Борисов много години (ВИДЕО)

Кой опъна политически чадър над фирмата "Евролаб" и наистина ли тя беше брошката на бившия премиер Бойко Борисов в продължение на годин...

Христанов заяви, че въпросният човек, който събира парите в "джоба" си, е Васил Димитров - управителят на "Евролаб 2011". Заговори се за негови връзки с Размиг Чакърян - Ами.

Трябва да се направи основен ремонт по сградния фонд, обясни още Даскалов. "Видя се на място, че имаме промяна на предназначението на някои сгради, които правят непълноценен нашия контрол. Това може да доведе до спирането например на контрола по отношение на някои продукти. Говоря за сградата, в която трябва да се извършва контролът на фуражите. Тази сграда, още след отдаването през 2012 г. на предходната фирма, е сменено предназначението ѝ. Тя беше офисът на сегашната фирма-наемателка, там бяха и касите ѝ. Един ден преди идването на „мисията“, от фирмата са си изнесли всички неща. Помещенията бяха оставени в безразборно състояние".

През всичките години в БАБХ са имали специална дирекция „Одит и верификация“. Тя проверява проверяващите – инспекторите, дали техните действия са правилни, дали отговарят на това, което е записано в нормативната база. От 2013 г. до днешна дата не е правен одит от страна на тази дирекция на „Капитан Андреево“. "Някой е забранил да се прави, да се влиза, да се описва. Това е абсолютно нарушение", заяви Даскалов.

"Проведохме ползотворни срещи с Агенция "Митници". Имаме и пълно съдействие от страна на Гранична полиция. Един доста голям обем от пратки се откриват, които са положителни за наличие на пестициди, и тогава възниква въпросът какво ще правим с тези пратки. Предишната практика на фирмата-наемателка е била да се „унищожават“ тези негодни партиди. Оказва се, че фирмите предпочитат да ги връщат в Република Турция – откакто ние поехме контрола, установихме това", каза Даскалов.

"Предстои ни една дълга сага в съдебната система. Явно ще започнат доста дела, които ще продължат дълго, и ние се надяваме да докажем своята правота", заявиха от БАБХ. 

Проф. Моллов: Пари не съм носил, не съм се крил от антикорупционната комисия

„Търпеливо изчаках за да установя докъде ще стигне тази кампания и мисля, че бяха минати всякакви граници. Аз не съм се крил - на...

Преди дни пред БНР Даскалов каза, че България за десет години е била ощетена за около 1 милиард лева. 

Припомняме, че преди повече от седмица шефът на БАБХ издаде заповед, с която "Евролаб 2011" трябва да напусне помещенията на "Капитан Андреево". Отделно ЕК започна одит на граничния пункт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика