Бизнесът готви протести заради тютюнопушенето, в БСП склонни да отменят забраната

20946
Бизнесът готви протести заради тютюнопушенето, в БСП склонни да отменят забраната

Собственици на заведения са готови на протести, ако наредбата за тютюнопушене не бъде променена. Това заяви Димитър Лукарев от БАХРА – Пловдив на среща в парламента между представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХРА) и депутати от Коалиция за България, предаде „Фокус”.

Лукарев заяви, че ако законът не бъде променен, собствениците на заведения ще излязат да протестират на улицата. По думите му над 60% от персонала на заведенията е бил съкратен тази зима.

БСП и ДПС искат трите власти

Край нямат калташките номера на БСП и ДПС. Захапали вече законодателната власт, до няколко дни ще налапат и изпълнителната. Дотам стигн...

„Този закон работи срещу бизнеса. Той подпомогна развитието на рекета. Този закон работи силно за корупцията в България. Този закон доведе не само до спад на оборотите, но и до падане на оборотите в складовете, които обслужват заведенията. Направихме огромна инвестиция във вентилацията. Дори в Германия промениха закона. Ние ли сме по-католици от папата”, попита Лукарев.

Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България попита защо държавата субсидира производството на тютюн, а забранява продажбата и ползването на тютюневи изделия.

Не трябва да се създават закони, които не могат да се контролират. Това каза Димитър Манолов от структурата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХРА) във Велико Търново. Според Манолов много заведения са фалирали вследствие на забраната. Според представителите на бизнеса законът не работи, контролът по него е занижен до минимум.

Атанас Димитров от структурата на БАХРА в София заяви, че последицата от забраната за тютюнопушенето е била потресаваща за голяма част от бизнеса. „Някои затвориха, други чакат лятото. Причината не е изцяло в забраната за тютюнопушенето. Но в период на рецесия и икономическа криза, работещи стопански субекти не бива да бъдат ограничавани. До 70% спад в оборотите регистрираха някои заведенията заради налагане на забраната за тютюнопушенето.

Насилствените мерки никъде не са довели до положителни заведения. Стотици хиляди работни места са загубени вследствие на забраната”, заяви Димитров.

Мая Манолова: Политиците трябва да спрат похода на бездуховността

"Политиците трябва да поемат ангажимент и да спрат похода на бездуховността и опростачването на българския народ", каза зам.-председате...

Иван Михалев от Стара Загора предложи в заведенията, в които се продава храна, да има зала за непушачи, но всеки собственик на заведение сам да определя на каква площ да е това. Има случаи, в които залата за непушачи стои празна, заяви Михалев.

„Не бива да се променят закони всяка година. Законът е, за да изпълнява функциите си в дълъг период от време. Но явно някъде сме допуснали грешки”, заяви депутатът от Коалиция за България Спас Панчев. „Аз не съм пушач, но сме съпричастни към бизнеса”, каза депутатът. Бизнесът счита, че има отлив от заведенията вследствие на забраната за тютюнопушене, посочи депутатът.

Трябва да бъде разрешено тютюнопушенето в нощни заведения след 23.00 часа. Това пък каза депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев. „Трябва да възстановим стария режим от преди 1 юни 2012 г. Трябва да се засили контролът особено по спазване на забраната около училища, детски градини, спортните обекти, летните кина и театри”, заяви Захариев.

„Това не е популистка мярка, а подкрепа за малкия и среден бизнес”, подчерта депутатът. „Тютюнопушенето е един от значителните феномени на съвременното общество. Тютюнопушенето има социалноикономически ефект. Бяхме обвинени, че това е популистка стъпка, опит да се харесаме на бранша. Хората просто не разберат важността на този въпрос, тъй като той възбужда много повече социални страсти и емоции, отколкото ядрената енергетика в България”, посочи Захариев.

Неспазването на закона показа нашата незрялост да спазваме парилата, подчерта той.

Какво му трябва на Орешарски?

На новото правителство му трябват не експерти, а функционално грамотни хора с респект към експертността. Не че едното изключва другот...

Преди дни кандидатът за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски заяви че има нагласа да се преразгледа забраната за тютюнопушене на обществени места без някакви кардинално революционни промени.

По-рано днес пък председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "ако върнат тютюнопушенето в обществените сгради, това ще е в много пряка конфронтация с казаното от тях, че ще работят много усилено в здравеопазването, защото двете неща – тютюнопушене и здравеопазване, няма как да вървят заедно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com