Чужди издания за доклада на ЕК за България

6113
Чужди издания за доклада на ЕК за България
Европейското издание "ИЮобзървър" цитира пасажи с положителни оценки, но и оценки за неща, които трябва да се подобрят

Три издания посвещават кратки коментари на докладите, публикувани вчера от Европейската комисия за България и Румъния съгласно механизма за сътрудничество и оценка.

Европейското издание "ИЮобзървър" цитира пасажи от докладите за двете страни, съдържащи положителни оценки, но и оценки за неща, които трябва да се подобрят. ЕК заяви в сряда, че България и Румъния трябва да свършат още работа в борбата с корупцията и с организираната престъпност, посочва изданието. Сред положителните оценки в доклада за България е подобряването на българските съдилища и на прокурорските служби, но съдилищата трябва да показват по-убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

За сините докладът на ЕК слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция

За Синята коалиция този доклад на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция. Междинните доклади на ЕК...

Румъния е похвалена за решението й да изключи политици, разследвани за измами, от съответната партия, но сега шест парламентаристи са с обвинения за корупция и все още са си в парламента, пише изданието. С времето докладите и тяхното съдържание станаха по-рутинни, но те имат важни политически последици за надеждите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенската безгранична зона.

Двата въпроса не са свързани, но Холандия ги свързва, за да накара България и Румъния да свършат по-добра работа. Изданието припомня, че в коментар на холандския министър по европейските въпроси Бен Кнапер се казва, че Холандия иска да види два положителни последователни доклада, които да показват съществен и необратим напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Американският в. "Вашингтон таймс" акцентира върху коментара на финландския вътрешен министър Пейви Ресенен, че в докладите се отбелязва постигнат конкретен напредък и в двете страни, но в същото време както изглежда има пропуски и въпроси, които се нуждаят от по-значителни действия.

Тези доклади се наблюдават внимателно, защото се възприемат като "пълномощие" за готовността на двете страни да станат част от Шенген, отбелязва британският финансов в. "Файненшъл таймс". Холандия вече наложи вето на това присъединяване, а холандският министър по европейските въпроси спомена за видим напредък и в двете страни, което е стъпка напред, но подчерта нуждата от свършването на още работа. Докладът на ЕК не "беше онзи недвусмислен сигнал за отбой", който щеше да помогне за промяната на твърдата позиция на Хага по въпроса за членството на България и Румъния в еврозоната. 

Властта смята доклада на ЕК за балансиран, опозицията иска оставки!

Междинният доклад на Европейската комисия (ЕК) за България е балансиран. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева на брифин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com