Десетки милиони в щети, но ЕС няма да ни даде пари!

7203
Десетки милиони в щети, но ЕС няма да ни даде пари!
Няма пълна оценка на щетите, но не са в мащаб за искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност

Все още няма пълна оценка на щетите от наводнението, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност. Това каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева в Министерски съвет.

"По груба оценка - говорим за десетки милиони в щети, не за стотици милиони. За България 0.6 % е над 220 млн. евро, тоест засега ние нямаме причина да търсим този фонд. Ако през пролетта – март, април, страната ни пострада от наводнения, които не са изключени, ние се готвим за тях по цяла Европа, тогава ще търсим и този източник за помощ на страната ни", каза еврокомисарят.

Гледай кино и помагай!

По повод бедствената ситуация, която остави хиляди хора в Хасковска област без домове, А+ Синема, Евро Синема и Дом на киното ще органи...

Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България. Европа ще помогне на бедстващите със специален изолационен укрепващ материал, който е необходим на много места в България и отопляеми палатки с калорифери, както за пострадалото население, така и за хората, работещи на място.

Премиерът Бойко Борисов още сутринта прогнозира, че шансовете ни за парична помощ са минимални.

"Ще се опитаме през програмите да получим пари, и то главно малко за инфраструктура, малко за училища, засегнати. От вчера министър Томислав Дончев работи с Реналдо от Европейската комисия - от кои програми, сграда по сграда да видим откъде можем да вземем пари. Така че ние сме си взели и в това отношение тези мерки, просто очаквам да се справим ние с нашите си възможности", заяви Борисов.

Важното е парите да отидат при хората, колкото се може по-бързо. В момента, в който комисията дойде с щетите, ние ще имаме готовност веднага да ги платим, каза още премиерът в Министерски съвет.

Италия и Полша ни подават ръка

Няколко европейски държави отговориха изключително бързо на молбата на България за подкрепа в борбата с наводненията и в предотвратяван...

"Ще вземем решение на Министерски съвет, което ще пратим към парламента, за преструктуриране на системите, за да има отчетност, контрол, да има виновни при подобни случаи, които да понасят отговорност, съответно да не го допускат. Днес вземаме тези решения, както във всяка друга област досега цареше хаос, сами виждате. Днес на това заседание и институционално ще го решим. Бързо ще пренасочваме програми, за да можем да дадем на хората колкото се може по-бързо пари. От вътрешния бюджет, ако трябва ще го преразпределим, с необходимите средства да бъдат компенсирани хората там в най-неотложните им нужди. Разбира се, веднага в инфраструктура, мостове, където има отнесени, пътища, жп линии и впоследствие ще ги възстановяваме от парите от Брюксел. Хубаво е, че още днес президентът Барозу ще знае какво е положението в България, г-жа Георгиева пое ангажимент да го информира лично", каза премиерът.

По думите му важно е парите веднага да достигнат до хората в засегнатите райони.

Убеден съм, че за селските стопани там, ако не му възстановим коня, кравата, овцете, той не може да излезе от шока. Затова много бързо това ще го направим. На Цветанов и Найденов съм им казал в момента да осигурят дърва, които би трябвало да пътуват, ако вече не са там. Министрите ще продължат да стоят там, докато трае бедствието, каза министър-председателят.

Според Борисов контрапродуктивно е в тази ситуация вината да се хвърля върху кметовете.

Морето заля Мостика и пътя за солниците в Бургас

Заради силно вълнение морето край Бургас заля пътя към „Черноморски солници”. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас...

Да, констатирана е нередност, кметът нито има пари, нито има възможност, а пък държавата не отговаря за този язовир или подобни. Каква му е работата на военните да имат язовир, кой навремето го е дал на военните, ако е така? Какво да го прави министърът на отбраната – язовира, попита премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com