До дни настаняват бежанците, които ще посрещнат снега на палатки

18630
До дни настаняват бежанците, които ще посрещнат снега на палатки

До края на седмицата 350-те бежанци, които се очаква да посрещнат първия сняг на палатки в Харманли, се очаква да бъдат настанени под покрив. Това обяви в интервю за Дарик председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Той представи точни разчети на агенцията за какво ще бъдат използват очакваните близо 7 млн. евро, които отпуска Европейския съюз.4,5 млн. евро от тях ще отидат за ремонт в центровете и за осигуряването на нужната техника и организация, която да позволи на място във временните лагери да се провежда процедурата за предоставяне на статут.

Повечето българи са толерантни към бежанците, но немалко са крайно негативно настроени

78% от българите считат, че България е твърде бедна, за да може да поеме бежанска вълна и да се грижи за бежанци, а 33% казват, че изоб...

350 души в лагера в Харманли, сред които вероятно има и деца, се очаква да посрещнат в палатки първия сняг, прогнозиран от синоптиците.

Николай Чирпанлиев изрази надежда до дни те да бъдат настанени в ремонтираните части от поделението: „Днес отново разговарях с представители на фирмите и те поеха ангажимент да опитат по най-бързия начин да приключат с ремонтните дейности. До края на седмицата се надявам всички те да бъдат вече под покрив".

Лекари от спешния център в Харманли осигурявали медицинската помощ в лагера, в който има 1 300 души. Осигурена от здравното министерство мобилна база също ще бъде разположена в центъра.

Шефът на агенцията за бежанците отбеляза, че в момента лекари има в центровете в „Овча купел", в Пъстрогор, в Баня и Ковачевци. През ден дежурят лекари в останалите центрове, отбеляза още Чирпанлиев, допълвайки, че амбицията е да се осигурят постоянно лекари във всички лагери. С част от европейските средства, които агенцията очаква, ще бъдат обзаведени и медицински кабинети в центровете „Военна рампа" и „Враждебна". Най-много средства - 4 500 000 евро, ще бъдат отделени за увеличаването на капацитета за приемане и настаняване на бежанци: „Изграждане на бани, кухненски боксове, перални помещения, както и ремонти на ВиК и ел. инсталация. Ще бъде закупено и необходимото оборудване с цел там да се провежда процедурата за получаване на статут. Можем да закупим около 150 фургона. Аз не мисля, че има нужда от закупуване на допълнително фургони. До този момент са закупени 80-90 броя".

Двойно по-голям миграционен поток в Македония

Със започването на Арабската пролет Република Македония е изправена пред увеличен наплив от нелегални емигранти. Това заяви Иво Котевск...

60 000 евро са предвидени за достъп до правна помощ, консултации и превод при процедурата за предоставяне на статут, съобщи още Николай Чирпанлиев. 770 000 евро са заложените средства за храна, вода, ток, горива и средства за отопление, дрехи и санитарни продукти. За логистични и транспортни разходи са предвидени 740 000 евро.

Има и предвидени средства за допълнителна квалификация на екипа на агенцията: „Можем да назначим до 110 души".

Въпреки че голяма част от бежанците са с нагласата да се установят в други държави, бежанският статут не им позволява безконтролно движение в Европа: „Около 80% от бежанците са с нагласата да продължат пътя си към други държави. Подробно сме им обяснили, че единственият начин те законно да отидат в други държави, това е след като си получат визи или покани - друг начин няма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com