ДПС бие тревога за религиозния мир

7903
ДПС бие тревога за религиозния мир

В декларация на ПГ на ДПС от тази сутрин, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Тунчер Кърджалиев, се изразява загриженост за религиозния мир заради процеса във връзка с обвинение на Окръжна прокуратура - Пазарджик срещу български граждани по чл.108,109 и 164 от НК, предаде БГНЕС.

Изразяваме дълбоката си загриженост от опита да бъде подкопан религиозният мир чрез преекспонирани и тенденциозно отправени обвинения срещу български граждани, някои от които са официално назначени и високопоставени длъжностни лица (двама районни мюфтии, четирима имами, един ваизин ) и по тази причина - легитимни представители на Мюсюлманското вероизповедание - второто по численост в Република България, се казва в декларацията.

Този акт създава усещане за дискредитиране на основополагащия конституционен принцип за разделение на държавата и религиите и създава напрежение на верска основа между българските граждани и обществена психоза, компрометираща мюсюлманската религия и институциите й в страната, смятат от ДПС. Парламентарната група на ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество.

Подчертаваме силното си безпокойство по повод недоказани и неаргументирани твърдения за проповядване на антидемократична идеология, провокиращи условия за етническа и религиозна нетърпимост. Създава се впечатление, че обвиненията са обусловени от преднамереност и от дефицит на експертна теологическа компетентност, твърдят от ДПС.

Обезпокоени сме от създалото се в обществото натрапчиво усещане, че цялото обвинение е манипулативно конструирано, за да се оправдаят "показните" акции на ДАНС през 2010 г. и за да се елиминират евентуални насрещни претенции на обвиняемите заради незаконни действия и надвишени правомощия спрямо тях, се казва в декларацията.

Сидеров: Радикалният ислям в България действа от години

Крайно време е да се разбере, че в България този ислямизъм действа от години. Това заяви в Пазарджик лидерът на „Атака” В...

Особено неприемливо би било, ако се цели и занапред това обвинение да послужи като основание за разширяване на полето на неправомерно действие на службите в определени региони на страната, подчерта Кърджалиев.

На фона на едно особено съображение, което се съдържа в обвинителния акт, а именно, че част от привлечените под наказателна отговорност висши духовници "имат образование получено в Саудитска арабия", буди недоумение фактът, че компетентните органи в Република България вече дълги години упорито отказват да решат въпроса с акредитацията на Висшия ислямски институт по Закона за висшето образование, за да се осигури възможност българските младежи да придобият висше духовно образование в своята родина, твърдят в декларацията депутатите.

Парламентарната група на ДПС ще представи настоящата декларация на вниманието на всички европейски и други международни организации, които имат компетенции по международните договори, гарантиращи правото на вероизповедание, свободата на съвестта и вярата, се отбелязва в документа на ПГ на движението.

Редактор: Десислава Ушатова

Делото с имамите - не заради исляма, а за пари и власт

Шумното дело в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на недемократична идеология и всяване на религиозна омраза, вече в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com