Експерти: Жилищата в София поскъпват със 7% през 2016 г.

2609
Експерти: Жилищата в София поскъпват със 7% през 2016 г.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Подемът в жилищния пазар в София ще продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените с около 7%.

Това прогнозират от консултантската компания Bulgarian Properties.

Държавата дава на община Рудозем шест имота

Правителството прехвърли безвъзмездно на община Рудозем шест имота с обща площ над 36 дка и с построени върху тях сгради, информират от...

Новото строителство ще остане предпочитано, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени.

В края на миналата година средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. е преминала границата от 800 евро/кв. м, пише "24 часа".

Жилищата в София през последните три месеца на годината са се продавали средно за 815 евро/кв. м, при 794 евро/кв. м за третото тримесечие и 764 евро/кв. м за четвъртото тримесечие на 2014 г. Цените са се увеличили с 6% на годишна база и 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода октомври - декември е 75 280 евро.

„2014 г. беше година на завръщането на купувачите, а 2015 г. от своя страна донесе отчетлив подем на имотния пазар в София. Не само, че купувачите се завърнаха още по-трайно и активно, но се завърна доверието към имотния пазар и към имотите като инвестиционен актив. Завърнаха се инвеститорите, заговорихме за доходности, нарасна интересът към покупка на имоти ново строителство“, коментира изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

София е европейската столица с най-евтини имоти

Европейската столица с най-евтини жилища е София. Това съобщава френската телевизия BFMTV, позовавайки се на сравнение на цените, напра...

Изчисленията по данните на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в столицата са се повишили с 8% на годишна база. Като цяло за 2015 г. е измерено най-голямото годишно нарастване на продажбите в София през последните няколко години - близо 17%.

През изминалата година ясно се е очертало търсенето на по-големи жилища. Много от купувачите са търсили тристайни апартаменти, но сделки най-често са сключвани с по-малки жилища.

Половината от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а тристайните са около 35%. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем. Те съставляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.

Най-предпочитаната конструкция си остава тухлената, като повече от половината продажби са в такива сгради, а останалите - в панелни и ЕПК сгради. Най-предпочитаните етажи са от 3-ти до 5-ти.

Южните квартали продължават да бъдат най-предпочитани за покупка, a средната цена на закупените жилища в тези райони през изминалата година е била около 830 евро/кв.м.

170 държавни жилища са продадени на чиновници от 97-ма до 2015-а

170 броя държавни жилища от всички областни администрации са продадени общо за периода 1997 – 2015 година. Тези данни предст...

Различните части на „Младост“ също са сред най-търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като „Дружба“, „Левски“, „Сухата река“ – средно около 580 евро/кв. м.

Друга популярна сред купувачите зона е районът на „Хладилника“ и Кръстова вада – по протежение на бул. „Черни връх“, около мол Paradise Center към околовръстния път. Този район става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Кварталите "Студентски град" и „Витоша“ също са сред харесваните от купувачите, а наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв. м) ги нарежда на челни позиции по закупени жилища през 2015 г.

„Лозенец“ и центърът продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях имотите са се продавали най-скъпо през изминалата година – на цени средно около 1100 – 1200 евро/кв. м.

През последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, какъвто е бил средният престой на пазара и през предходното тримесечие. За сравнение през 2014 г. те са престоявали средно 104 дни на пазара, а през 2013 г. – 97 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com