Ген. Кирчо Киров научил "от интернет", че България е потенциална цел на ИД

2403
Ген. Кирчо Киров научил "от интернет", че България е потенциална цел на ИД

България - цел на терористи. При бойни действия в иракския град Мосул са открити компютри на ИДИЛ с информация за подготвяни атентати. В списъка с потенциалните мишени е и нашата страна. Това твърди бившият шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров, който научил за това "от интернет".

В момента данните се анализират в Обединените арабски емирства. Името на страната ни се споменава във връзка с призиви на лидерите на джидастити за реванш за несполуките в Мосул, казва бившият ни началник на разузнаването. Той обясни пред Нова телевизия, че не цели да предизвиква необосновани страхове. Ставало дума за професионална оценка на евентуални неблагоприятни тенденции и нямало конкретика за готвен атентат.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Берлин

"Ислямска държава” пое отговорността за атентата на коледен базар в Берлин на 19 декември вечерта. Новината беше публикувана в бл...

„България, отдавна, още от 2004 г., не е потенциална, а реална цел. България отдавна е в борба с глобалния тероризъм, в това число и с ислямския”, коментира ген. Киров. Не ми е известно на територията на България да има предотвратени опити за терористичен атентат, каза още Киров, който припомни, че участваме в многобройни операции по цял свят - в Ирак и Афганистан. Вътрешният министър Румяна Бъчварова нито потвърди, нито отрече оповестената от него информация.

От МВР все пак припомниха - въпреки че непосредствена заплаха няма, в Националния контратерористичен център има информация за преминаване на членове на терористични организации и през територията на България. Според Бъчварова скоро в страната ни ще заработи система, която дава информация за потенциалната опасност от всеки един, който преминава границите ни.

Actualno.com припомня, че по-рано този месец стана ясно, че новите мишени за нападения на ислямските терористи от ДАЕШ са посолствата на Турция, в това число и дипломатическата мисия на Анкара в София. В списъка с целите на терористите са Германия, Ирак, Белгия, България, Русия и Франция, където са активирани групи от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Новият говорител на терористичната организация Абу Хасан ал Мухаджир съобщи това в телевизионния канал Ал Фуркан и призова поддръжниците на ДАЕШ за атентати по всички възлови структури на турските власти особено в Европа, писа проправителственият в. "Йени шафак“.

САЩ вече броят $ 25 млн. за залавянето на лидера на "Ислямска държава"

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 25 млн. долара срещу информация, водеща до залавянето на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багд...

Освен това съвсем наскоро Държавният департамент на САЩ обяви награда от 25 млн. долара срещу информация, водеща до залавянето на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. С това възнаграждението за получаването на информация скача с 15 млн. долара повече от първоначално обявеното, съобщи CNN. През октомври 2011 г. САЩ предлагаха 10 млн. долара за същата „услуга“. Длъжностни лица отдавна са посочили ал Багдади като враг номер 1 в борбата срещу екстремистката групировка, което завихри и спекулации около местонахождението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com