Главно заради ромите сме пети в Европа като държава с робски условия за живот

1286
Главно заради ромите сме пети в Европа като държава с робски условия за живот
Снимка: БГНЕС

България се намира на 5-то място в Европа и на 94-то място в света в Глобалния индекс на модерното робство. За модерно робство се считат такива условия на експлоатация, които отговарят на представата за робство. Индексът се изготвя от неправителствената организация Walk Free.

29 000 души в страната ни живеят на робско ниво. Това е 0,404% от населението ни. В проучването държавата ни е откроена заради своето ромско население. Посочва се, че ромските деца у нас стават жертви на организирани групи за насилствена просия. Като форма на робство се посочва и практиката на "отвличане на булки". Данните от сондажа не включват притока на мигранти и бежанци през Балканите през 2015 и 2016 г. Анкета на Международната организация по миграцията от март 2016 г. сочи, че 7,2% от интервюираните чужденци са станали жертва на някаква форма на човешки трафик - насилствен труд, насилствено задържане от частни лица и др.

Сексуално робство в Добричко: Жена е била продавана и системно изнасилвана

Ужасяващ случай на сексуално робство в Добричко. Мъж с 6 присъди зад гърба си влезе отново в ареста за гнусни гаври с жена, която насил...

В Европа страната ни дели петото място с още 10 държави - Румъния, Гърция, Чехия, Сърбия, Хърватия, Литва, Латвия, Естония, Кипър и Черна гора. В световната класация пък влизат 167 страни.

Отговорът на държавните институции на това явление ни вкарва в групата на страните, чиито правителства са криминализирали някои от формите на модерното робство и провеждат политика, която осигуряват някаква защита на уязвимите категории хора. Механизмите за подкрепа на тези, които вече са станали жертви, обаче се оценяват като ограничени, пише в. "Сега". В същата група попадат отново редица балкански страни като Турция, Румъния, Косово, Босна и Херцеговина. В същото време Македония, Хърватия, Албания, Сърбия и Черна гора са отличени като държави, които отделят най-много средства като дял от своя брутен вътрешен продукт, за да се борят с порочното явление.

В световен мащаб

От европейските държави на първо място в класацията е Русия. Тя е на 7-мо място - с над 1 млн. "роби". Точно пред Русия е Северна Корея, където "само" 51 500 души повече съществуват в условията на робство. Като процент от населението обаче Северна Корея е номер едно. Първа по абсолютен брой "роби" е Индия, където над 18 млн. души живеят в робски условия. 58% от "модерните роби" живеят в Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан.

На първо място сме в ЕС като държава с робски условия на живот

България се намира на първо място в Европейския съюз в Индекса на робството, който всяка година се изготвя от фондацията Walk Free. Дан...

От европейските държави доста напред са Украйна (33-та), Полша (38-ма) и Италия - на 49-то място. Турция е 14-та, докато за сравнение Сирия е чак на 26-то място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com