Инженер със съвети какво да правим при земетресение

18135
Инженер със съвети какво да правим при земетресение
Снимка: iStock/Guliver

Първото правило при земетресение е да не се бяга, а да се застане на най-сигурното място в жилището. Стълбището не е безопасно място. Най-добре е да се застане под или до носеща, здрава стена. Да не се застава близо до падащи мебели и предмети. Може да се застане и под маса. Тези съвети даде инж. Димитър Куманов в ефира на Нова телевизия.

"В панелките застанете под входната врата, в антрето на апартамента, под масата. Не стойте на площадката, тя е несигурна", коментира той.

Съвети какво да правим при земетресение даде и журналистът Григор Лилов. "Ако не можете да излезете за тридесетина секунди от дома си, не се и опитвайте. Освен това помнете, че при земетресения придвижването е около два пъти по-бавно от нормалното. Следователно от третия етаж вкл. и нагоре няма смисъл да се бяга. Но след първи силен трус, ако има пауза, веднага напуснете сградата", пише той в профила си във Facebook.

Лилов съветва още, ако сме на етаж, близко до покрива, да бягаме към него. "Застанете там, където се срещат две бетонни стени или до най-стабилната и голяма носеща колона", добавя той и посочва, че обикновено такова място има в банята. Целта е да сме в кухина, при евентуално сриване.

Освен това Лилов изрично посочва, че ако сме затрупани под отломки трябва да сложим на устата и носа си някакъв парцал. Ако можем, да го мокрим, ако имаме мобилен телефон - да не бързаме да звъним, а да изчакаме дори няколко часа, за да сме сигурни, че има мрежа и няма да хабим батерията напразно. И в никакъв случай да не се мъчим да излезем сами, ако не виждаме светлина, защото при повече отломки можем да предизвикаме допълнително срутване, ако опитаме да разчистваме.

Инж. Димитър Куманов обясни, че има сгради, които са проектирани да издържат на силни земетресения. „Няма анализ за това какво ще стане със сградите в София при силен трус. Никой не може да каже на какъв магнитуд ще издържат нашите сгради. Една част от тях са тухлени, стабилни и са издържали земетресение назад в годините“, обясни той.

Експертът заяви още, че масово не се спазват изискванията за сеизмичност при новото строителство. „При панелните сгради проблемът е, че те са много амортизирани от ремонти, къртения, дупчения, дори премахване на стени. Никой не може да каже каква е сигурността при тях“, обясни той.

Ново голямо увеличение на жертвите след земетресението в Турция

Жертвите на двете страшни земетресения в Турция от по 7,7-7,8 по Рихтер продължават да се увеличават. Според директора на Службата за ...

По думите му магнитутът не е най-важният критерий за разрушенията, а направленията и амплитудата, с които се мести земята и люлее сградите.

"Масово, за съжаление, дори в новото строителство, се правят компромиси със сигурността", изтъкна той.

"България е далеч от Анадолския разлом. Възможно е вторичните трусове да бъдат с голяма сила, както и огромно множество от по-малки трусове, които са по-слаби, което и наблюдаваме в ситуацията на Турция", каза доц. Ирена Александрова.

"У нас в момента има затишие на високи магнитути. Това не значи, че няма земетресения. Постоянно има. Те разтоварват енергията, но къде се натрупва тя, в коя част от разломната структура и кога ще се случи трус с по-висок магнитут, не можем да кажем. Все още науката не може да отговори на въпроса кога ще се случи дадено земетресение", посочи тя.

ОЩЕ: Доц. Трифонова: Никой не може да прогнозира точно кога ще се случи земетресение 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...