Измамници продават на туристи у нас излезли от употреба банкноти

21190
Измамници продават на туристи у нас излезли от употреба банкноти

Дилъри купуват излезли от употреба банкноти и ги пласират на туристите по българското Черноморие, съобщава bTV.

Mошениците твърдят, че продажбата на стари банкноти от БНБ е напълно легална.

Справка, изискана от полицията от БНБ, показва, че за миналата година са изкупени, в големи количества на куп, общо 4000 броя банкноти с номинал 100 лева и над 1000 броя петдесетолевки, от емисии 92-ра и 93-та година.

Само за първите три месеца на тази година изкупените стари столевки са над 4000, а банкнотите от 50 лева - близо 2000.

Измамиха 80-годишен с близо 5000 евро

4950 евро е предал на телефонни измамници 80-годишен от Кърджали, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Около 16,30 часа вче...

Работното място на уличните касиери е близо до чейндж бюра, където няма видеонаблюдение. Привличат клиенти с по-изгоден курс.

„Чуждият гражданин се заблуждава, че това са служители на фирмите. Едва по-късно те разбират, че за предложените от тях пари са получили хартийки, които нямат никаква стойност. Банкнотите са съвсем нови и въобще не са влизали в употреба", коментира Слави Димитров от Икономическа полиция към Областната дирекция на МВР в Бургас.

В повечето случаи дилърите са криминално проявени. Купили са си обаче старите банкноти съвсем законно, макар и по 500 броя наведнъж.

„Извършили сме проверка в БНБ и се оказа, че свободно се продават огромни количества стари български левове. Мисля, че цената на банката е 1 лев на копюр. Точно с такива копюри в момента мамят чуждите туристи и щетите са значителни", обяснява директорът на бургаската полиция Милен Димитров.

Хванаха измама за 1,5 млн. лева с ДДС покрай проверки на зърнопроизводители

Измама за 1,5 млн. лева от ДДС разкриха криминалистите в Добрич, а местната полиция задържа трима души, съобщи главният секретар на МВР...

Според специалиста от Икономическа полиция подобна измама трябва да бъде пресечена в момента на сделката, за да бъде документирана. „В противен случай наличието на подобни банкноти в лица не е престъпление", посочва Слави Димитров.

За да спести на туристите нежелана колекция от стари банкноти, полицията пуска плакати с лицата на улични дилъри.

В курортите на север най-големият тормоз за туристите са джебчиите. Сръчните и добре облечени крадли действат предимно на спирките и в автобусите за курортните комплекси.

„От началото на сезона в самите автобусни линии има разпределени полицаи, които са цивилни, разбира се, с идеята да се наблюдава и да се следи за извършването на такива кражби", посочва пред bTV говорителят на полицията във Варна Ивана Милева.

Снимка: БТВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com