Камен Иванов е първият избран член на новия ВСС

11277
 Камен Иванов е първият избран член на новия ВСС

Съдиите избраха Камен Иванов от Апелативния съд на София, за свой представител във ВСС.

За него са гласували 244 делегати. На гласуването днес той единствен успя да събере необходимите 50% плюс един глас, за да бъде избран.

Гласували са 426 делегати. Само една бюлетина е недействителна. На второ място е съдийката от Върховния административен съд Юлия Ковачева, за която са гласували 209 делегати. След нея по брой гласове след първия тур се нарежда Милка Итова от СГС – 200, четвърта е Даниела Костова от ОС-Варна – 199, а пети е Калин Калпакчиев от САС със 187 гласа, Величка Цанова от СГС е шеста със 186 гласа.

Нито един от тях обаче не събра необходимите 50% плюс един глас и така, за да попълнят останалите пет места от професионалната квота и ще има балотаж. Той ще се проведе още тази нощ, така че най-вероятно останалите представители на съдиите в новия ВСС ще станат ясни в ранните зори.

"Сигурно колегите го чувстват така. Когато има една атака тя отеква" - така първият избран член на новия ВСС, съдията Камен Иванов отговори на въпроса дали вътрешният министър Цветан Цветанов всява напрежение в съдебната система.

"Всяка статия, всяка бележка, всяко изказване вън от съдебната зала, бъдете сигурни, че всява напрежение, всяко!", подчерта магистратът. Той обаче е категоричен, че Цветан Цветанов не е заплаха за единството на съдиите в България. Според Иванов, може би и заради това днес съдиите са обсъждали цели 22 часа несложни правила и в 4 часа сутринта трябва да правят втори тур на изборите.

"В главата ми сега има доста мисли, които се борят. Мисля дали сега е най-добрият ден за българския съд при това, което се случи в рамките на последните 22 часа, дали е достатъчно добро. Доволен съм от избора, доволен съм от подкрепата, която колегите ми оказаха. Това е едно страшно задължение", бяха първите думи на Камен Иванов. Той посочи обаче, че оттук нататък предстои по-трудното, защото очакванията са огромни.

Той призна, че обстановката, в която се провежда избора, е сложна. Очаква също упреци и като организация, и като поведение. Обясни обаче процедурата с огромното желание на съдиите да докажат, че изборът е честен, "че самите ние сме честни до най-малкия детайл". Той е категоричен в това, както и че "колегите съдии не заслужават на тях да се гледа като на събрани на едно място подозрителни типове". Според него случилото се днес е някакъв сблъсък, но тепърва ще си отговаря защо се е наложило иначе несложни процедури да се обсъждат с часове.

Той е категоричен, че в системата има напрежение. "Напрежението идва от много места. То идва може би от поведението на нас като съдии. Не можахме да обясним, че сме прави. Имаше много ситуации, в които трябваше да бъдем защитени категорично", каза съдията. По думите му не е страшно когато една система заболее, лошото е когато тя не може да се самоизлекува. Допусна, че съдиите са притеснени от факта, че голяма част конкретни казуси са били решени в медиите вместо в съда.

Камен Иванов призна, че му е било болно, когато е бил сочен във вестниците като човека, който пусна Алексей Петров от ареста преди около две години, както и за това, че ВСС не го е защитил. "Знаете ли колко ми е коствало това нещо като нерви, като проблеми, като усещане за несигурност, като усещане да се чувстваш като престъпник, след като знаеш, че си направил това, което е трябвало да направиш", разкри съдията.

През всичките години като съдия на него не му се е случвало да бъде атакуван по този начин, по който това се случва в последните години. Той лично не се чувства като част от нечие лоби, а колкото до това дали е човек на председателя на САС Веселин Пенгезов, Иванов посочи, че е човек на семейството си.

Редактор: Петър Проданов

Кандидатите за ВСС наблегнаха на независимостта и прозрачността

Независимостта на съдебната власт и кариерното развитиe на магистратите. Прозрачност в работата на ВСС. Това бяха основните теми в първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com