Караджов обвини Петков за пътищата и отхвърли призива му да уволни шефа на АПИ

4990
Караджов обвини Петков за пътищата и отхвърли призива му да уволни шефа на АПИ
Снимка: Actualno.com

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обвини премиера в оставка Кирил Петков за патовата ситуация с ремонтите на пътищата. Според него не Агенция "Пътна инфраструктура" е спряла договорите за обществени поръчки за републиканската пътна мрежа, а Комисията за защита на конкуренцията с 6 свои решения.

Затова Караджов отхвърли призива на Петков от днес да бъде уволнен председателят на УС на АПИ Тодор Василев.

МС: АПИ поставя властта в невъзможност да възложи прозрачно ремонтите на пътищата

Агенция пътна инфраструктура едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската път...

По-рано днес зам.-министърът на финансите Андрей Цеков и председателят на регионалната комисия в НС Настимир Ананиев дадоха брифинг, на който обявиха, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е забавила с близо месец да обяви прекратяването на 7 нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Стана ясно още, че държавата е лишена от пътно поддържане в рамките на следващите минимум 6-7 месеца. Цеков и Ананиев заявиха, че Караджов трябва да потърси дисциплинарна отговорност от ръководството на АПИ.

ОЩЕ: Шефът на регионалната комисия: Ще се разплатим само към изрядните към държавата пътищари

ОЩЕ: Регионална комисия разреши повече пари за пътностроителните фирми заради инфлацията

"Пресконференцията от сутринта не е нищо повече от един жалък опит на Петков и на ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Защо АПИ отмени обществените поръчки? Не АПИ ги отмени. Те бяха отменени с 6 последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията, в резултат на обжалване на самата конкурсна документация", заяви Караджов на брифинг в МРРБ. "Не се е стигнало изобщо до подаване на оферти и избор на изпълнител. Защо решенията на КЗК станаха ясни в края на юни, а са от април – това не е в компетенциите на АПИ и на МРРБ".

"По-интересно е защо КЗК прекратява тези процедури. Мотивите са, че онези условия, които ние сме посочили, са рестриктивни и в полза само на държавата. Защитили сме държавният интерес. Да защитаваш правата на държавата и в същото време да търпиш обвинения, че помагаш на "мафиотските, крадливи фирми" – трябва да съм направил нещо страшно, хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам", каза още Караджов.

Сметната палата: АПИ незаконно е дала 118 млн. лева на конкретна фирма за тол системата

Сметната палата внесе в Народното събрание одитния доклад за обществените поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с проект...

Според него виновен за рестриктивните условия е Кирил Петков, защото "точно с тези хора до мен и с експерти от АПИ бяхме в неговия кабинет, когато те настояваха да има максимални рестрикции. Той разказваше как сме се разправяли за 60-40, 80-20 и др. Ето го резултатът, когато премиерът се меси в разходване в парите на АПИ. Предполагам, че този нездрав интерес ще придобие по-реални очертания. Кой е кръгът около Петков, който има интерес от този контрол?", попита министърът в оставка.

Относно обявяване на обществените поръчки за ремонт и поддръжка през април, той каза, че по закон се обявяват, когато имаш бюджет за съответната година и ангажимент за следващите години. Обществените поръчки за ТРП са за 3 години и са над 3 милиарда лева. Зам-министърът на финансите Андрей Цеков по-рано през деня каза, че тази цена многократно надскача планираната първоначална стойност от 800 милиона лева.

"Защо решението на АПИ е от края на юни, а се публикува в понеделник? Трябва да попитате вицепремиера в оставка Асен Василев. Ясно е посочено в материалите, че датата е 29 юни – след поредица от закономерни решения на КЗК – 6 на брой, решаваме да спестим време, а не да чакаме година дълги обжалвания, прекратяваме поръчките, за да се пуснат отново без рестриктивните условия. И изведнъж днес се задава въпроса: Случайно ли е, че се случва преди протеста (на пътищарите)? Не е случайно, защото е направено от подопечната към МФ Агенция за обществени поръчки", твърди Караджов.

Най-важният въпрос според него е какво да се прави оттук нататък и как да се продължи след 30 септември, докогато са сключени договорите. Караджов се обърна към депутатите да премахнат тази дата в оставащите дни парламентарен живот. "И после да се молим на фирмите да подпишат нови анекси до избор на нов изпълнител. Припомням ви, че това беше нашето оригинално предложение – Министерски съвет да взема тези решения, да няма краен срок, така че виновникът за датата 30 септември е Кирил Петков", каза министърът на регионалното развитие в оставка.

Караджов каза, че се опасява, че няма да могат да се правят и аварийни ремонти след 30 септември.

За "Хемус" всичко е ясно, само истината не

Толкова много властимащи – настоящи и бивши, се изказаха за in-house процедурите по автомагистрала „Хемус“, толкова и...

По думите му, са били спрени всички големи инфраструктурни промени в България. "С такова отровно политическо говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали – по „Хемус“, по „Видин-Ботевград“ не се работи, по Кресна – няма да се работи", каза още Караджов.

Петков написа във Facebook днес, че Караджов незабавно трябва да освободи председателя на АПИ, но министърът на регионалното развитие в оставка отвърна: "Не трябва ли да уволним председателя на КЗК?".

Междувременно от днес (27 юли) пътните строители започват безсрочна стачка заради неизплатени средства (720 млн. лв. на 80 фирми). Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и на около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Вижте тук кои са те.

ОЩЕ: Асен Василев дава на прокуратурата прикрито строителство за 2,4 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com