Кога може да има режим на водата?

5090
Кога може да има режим на водата?
Водоподаването от язовир Среченска бара е ограничено през нощта

Състоянието на нито един от язовирите не е причина за въвеждането на воден режим поне до април. Това заяви пред "Хоризонт" Асен Личев - директор на Дирекция "Управление на водите" в екоминистерството. Съоръженията са пълни над 50% с изключение на язовир Дяково и Среченска бара.

За наша радост, с изключение на Северозападна България, снежните запаси в края на декември са били 260 млн. кубически метра. Сравнени с края на 2010 г. са 6 пъти повече. Надявам се този дъжд сега да не свлече снега и да изтече извън територията на страната, а да го остави за нормално топене през пролетта. Прогнозите са, че днес и утре се очаква да има големи снеговалежи от порядъка на 30 до 50 л на квадратен метър.

Водоподаването от язовир Среченска бара е ограничено през нощта, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Това не е воден режим. Не е напълно спряна водата, защото опитите от преди това показват, че хората се презапасяват, има много аварии, когато има режим на включване и изключване. Поради тази причина единствените ограничителни мерки на този етап са намаляването на атмосферите през нощта от 5 на 1. Така че във високите етажи през нощта няма вода, но иначе целият обществен сектор и битов, и индустриален работи нормално. Надяваме се, че с тези ограничителни мерки ще преодолеем тежките месеци – януари и февруари.

На този етап във Враца няма опасност от въвеждане на воден режим, заяви кметът на града Николай Иванов.

Още през октомври предприехме необходимите действия от гледна точка на пестене на вода. До този момент сме достигнали около 500 хил. кубически метра икономия на месец. Осигурени са необходимите количества вода за гражданите. Последните 3 месеца поетапно намалихме водоподаването, така че да се осигури баланс на системата. Към този момент и до края на януари не се очаква въвеждане на режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com