Комисията по дискриминация посегна и на Левски

14660
Комисията по дискриминация посегна и на Левски

Комисията по дискриминация не спира да сее скандали.

След като вдигна обществеността на крак с идеята да се преразгледа наличието и изучаването на Христо Ботев в учебниците, се оказа, че екипът, проучвайки всички учебници до 7 клас, умувал и върху присъствието на Васил Левски.

Комисията търсела дискриминационни елементи по шест основни признака, сред които етнически, религиозен, полов. Така 12-те независими експерти решили в един от докладите да опишат, че когато се учи за залавянето на Васил Левски, на децата трябва да бъде обяснено, че османската полиция просто си изпълнява задълженията, а Апостола е нарушител на територията на империята.

Много стриктно се следяло и да не би някъде да е спомената думата "турчин" вместо "османлия". 

Ботев вън от учебниците? Описвал турците като насилници

Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми? Това пита в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директор...

Припомняме, че вчера министърът на образованието Сергей Игнатов прекрати отпуската си, разгневен от коментарите и недоволството на граждани, изразено във Фейсбук.

На извънредна пресконференция той посочи, че целият му екип и премиерът, ако не е бил зает и той щял да дойде и да каже следното: "Христо Ботев остава в българските учебници при това непроменен. Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори министърът, след което ядосан се чудеше за какво са вълненията на хората.

Поредната извадка от докладите на въпросната комисия дава ясен отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com