Компенсират родителите, за чиито деца няма място в детските градини

9005
Компенсират родителите, за чиито деца няма място в детските градини

Временната комисия по правни въпроси в Народното събрание обсъжда първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за народната просвета, внесен от Борис Цветков, Георги Кадиев и Георги Гьоков.

Предлага се в случаите, когато общините не са в състояние да осигурят места в детските градини за всички кандидатствали деца, на родителите на тези деца да се изплащат месечни компенсации от бюджета на общината в размер на сумата, която общината доплаща за средномесечна издръжка на настанените деца в общинските детски градини.

Проверяват съоръженията в училища и детски градини в София

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изиска от кметовете на райони работен график за предстоящите ремонтни дейности в детските ...

Според предложенията изплащането на месечните компенсации следва да започне не по-късно от януари 2014 г. за родителите на децата, кандидатствали за места в детските градини за учебната 2012 - 2013 г., а всяка следваща година компенсациите започват да се изплащат от октомври към родителите на кандидатствали деца през съответната учебна година.

Компенсациите се изплащат ежемесечно за месеците от съответната учебната година, освен в случаите, когато детето бъде прието в детска градина по време на учебната година. В тези случаи компенсацията спира да бъде изплащана от съответния месец, когато детето е прието в детска градина.

"За последните пет години в Столична община са използвани 109 млн. лева за основни ремонти и строителство на нови 50 детски градини, които са ползвани от 6800 деца. Ако бъде приета промяна в Закона за народната просвета, тези пари няма да ги има в следващите пет години, няма да има нови 6800 места". Това каза заместник-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов на заседанието, предаде БЛИЦ.

Според Барбалов трябва да се изчака становището на Националното сдружение на общините в Република България. Общината е предоставила 129 млн. лева за дофинансиране на общински детски градини, посочи Дончо Барбалов.

Строят 4 нови детски градини в София

Очаква се следващата седмица да започне строителството на 4 нови детски градини в столицата. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com