Кристалина подава ръка на бедстващите. Загиналите са вече девет!

6551
Кристалина подава ръка на бедстващите. Загиналите са вече девет!
Еврокомисарят идва на оглед, при нужда от Брюксел могат да изпратят специална спасителна техника

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева за ситуацията в хасковското с. Бисер, което беше наводнено заради скъсана стена на язовир „Иваново”.

Премиерът я е информирал за създадения кризисен щаб под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов и за всички мерки, предприети от правителството, за спасяване и подпомагане на хората, съобщиха от правителствената информационна служба.

В района на бедствието ще бъде доставен един камион храни

В района на бедствието в област Хасково са съсредоточени значителни сили и техника от състава на МВР, Министерство на отбраната, БЧК, М...

Министър-председателят и еврокомисар Георгиева се договориха да посетят заедно тази сряда пострадалия район. Те ще бъдат придружени от експерти на Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита”. Целта на посещението е да се направи оглед и да се обсъдят възможностите за финансово подпомагане от страна на Европейската комисия за възстановяване на щетите, понесени от местното население.

Премиерът Борисов проведе днес и телефонен разговор с главния прокурор Борис Велчев. Той поиска от него прокуратурата да започне проверка, която да установи дали има виновни длъжностни лица за скъсаната язовирна стена, причинила наводнението в с. Бисер, последвала смърт и значителни вреди.

Европейската комисия реагира веднага и посочи, че може да помогне на хората в засегнатите райони. При нужда от Брюксел могат да изпратят палатки, одеала, генератори за отопление, както и специална спасителна техника. Европейската комисия е в непрекъсната връзка с българското правителство, предаде ТВ 7.

„Ако преценката на правителството е, че има нужда от европейска помощ, ние можем да предложим три неща: първо - да предоставим необходимите за пострадалите хора, ако това се наложи, палатки одеала, ако трябва да се осигурят генератори, ако да кажем спре отопление и осветление. Второ – ние ще дадем 50% финансиране за транспорт, да докарат модули. Трето – сигнализирахме на финландските колеги, имаме специален модул за работа, за спасяване на хора в студени, в изключително сериозни зимни условия, при голям студ. И ако получим искане за координация на помощ от Европа, веднага ще го направим, каза комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Прокуратурата подхвана скъсването на язовирната стена

В Районна прокуратура Харманли започна досъдебно производство по чл. 335 ал.2 вр. ал.1 НК във връзка със скъсването на язовирна стена к...

Девет души вече са загинали в Хасковско, съобщи за “Фокус” журналистът Георги Христов от електронното издание haskovo.net.

Петима са загиналите от село Бисер.

Двама са загинали от село Бисер на път за село Иваново – мъж на 50 години, на име Васил, и съпругата му. Те са закъсали с джипа си в тиня и приливната вълна ги е ударила и удавила.

Други двама са загинали не край Маджарово, каквато беше първоначалната информация, а край маджаровското село Бориславци. Мъжът е бивш общински съветник в Димитровград, сега – автобусен превозвач. Бил е заедно със съпругата си. По неустановени причини (никой не знае как точно се е случило) минават с автомобила си покрай един мост над Арда, губят контрол над автомобила, падат в реката и там са се удавили. Не е известно дали приливна вълна ги е избутала от моста, или са изгубили контрол над колата и са паднали в реката, каза Христов.

Заради скъсана дига вода залива квартали в Свиленград

Заради скъсана дига край Силенград, вода залива един от кварталите. Това съобщи началникът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com