Кърджали под снежната блокада – 34 села без вода, 20 без ток

6551
Кърджали под снежната блокада – 34 села без вода, 20 без ток

Поради аварии без водоснабдяване са 34 села в Кърджалийска област, 20 са без ток, а пътните връзки са прекъснати в 33 участъка, предаде БГНЕС.

По данни от Кризисния щаб в областния град най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където са блокирани 12 от междуселските пътища, а подпорите на моста в село Горна кула са скъсани. В 6 села на община Кърджали няма питейна вода, в 1 в Чернооченско, както и в 2 в Крумовградско, в 2 в Момчилградско, където във високите части на общинския център водоподаването е с намален дебит.

Нивата на реките започнаха да спадат още през деня от 10 до 50 сантиметра, няма опасност от преливане на язовирите. Микроводоемите обаче продължават да преливат, 30 от тях са в Момчилградско, останалите 11 са около Кърджали и Крумовград. Преливникът на микроязовира край село Сливка, Крумовградско, е подкопан, а в Садовица край Момчилград се е скъсала дигата и водата се е изляла в близкото дере.

Тази вечер в 21.00 часа започва поетапното спиране на водата поради скрити аварии на много места. Очакванията на дружеството са проблемите да бъдат отстранени до четвъртък, 9 февруари.

Преди заповедта на министъра на образованието Сергей Игнатов за извънредната тридневна ваканция на учениците, кметовете на общините в Кърджалийска област разпуснаха училищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com