Над 100 хиляди българи страдат от деменция

6292
Над 100 хиляди българи страдат от деменция
Месечно за лекарства на човек са необходими 80 лева

100 хиляди българи страдат от деменция, а повече от половината от тях имат диагноза алцхаймер. Месечно за лекарства на човек са необходими 80 лева, предаде БГНЕС.

От Сдружение "Алцхаймер" призоваха здравното министерство по-скоро да определи медикаментите, които ще се плащат от Здравната каса. Те ще настояват и за изготвянето на национален план, който да определи финансиране, ранна диагностика и социалните услуги за тези болни.

Поради това, че близките на пациентите купуват памперси или плащат за болногледач, те невинаги могат да купуват и лекарства, обяснява професор Стефка Янчева.

Ако адекватно лечение има все пак 10 години той може да има някакъв социален активен живот, убедена е специалистката. След като края на миналата година пациенти печелят дело за дискриминация е направена нормативна промяна, според която Здравната каса трябва да поеме някои медикаменти за заболяването. До момента, обаче, още не е определено кои и колко процента от цената им ще се плаща, допълни тя.

От здравното министерство обясниха, че досега само един притежател на разрешение за употреба на лекарство за деменция е подал заявление в края на март и предстои комисията по реимбурсиране да го разгледа. Министерството подкрепя създаването на национален план за борба с деменциите, който да обхване медико-социалните аспекти на грижите за болните с участието на отговорните институции. От сдружение "Алцхаймер" смятат, че в такъв национален план държавата трябва да разпише и помощ в грижата за тези пациенти, като дневни центрове и болногледачи. Информацията е на БНР.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com