Най-важните новини за деня: 22 септември 2023 г.

5272
Най-важните новини за деня: 22 септември 2023 г.
Снимка: Николаевский Ванек/Телеграм

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 септември 2023 г.

УКРАЙНА УДАРИ ЩАБА НА РУСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ В КРИМ (ВИДЕО)

Успешен удар по сградата на щаба на Руския черноморски флот в Крим е успяла да осъществи Украйна. Че има атака стана ясно по-рано през деня: Севастопол и Крим под димна завеса: Движението по Кримския мост пак е спряно 

Потвърждение за удара даде губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев в канала си в Телеграм: Командващият Руския черноморски флот е убит: Неофициални данни (СНИМКА и ВИДЕО)

115 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: НЕЗАВИСИМА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ? (ВИДЕО)

Чувстваме ли се независими 115 години след като княз Фердинанд обявява Независимостта на България? Това се случва на днешния ден, 22 септември, през 1908 г. Как се стига до този значим успех на дипломацията ни и какво се променя? В Студио Actualno по повод празника разговаряме с историка и издател Мартин Чорбаджийски, който е редактор в сайта "Българска история".

ДЕНКОВ: ДВАМА ГРАЖДАНИ НА БЕЛАРУС СА ЕКСПУЛСИРАНИ ЗАЕДНО С РУСКИЯ СВЕЩЕНИК (ВИДЕО)

Министър-председателят акад. Николай Денков обяви, че решението за експулсирането на руските и белоруските свещеници е на ДАНС, стана ясно от негово изявление пред медиите в София. Припомняме, че вчера стана ясно, че българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София. Днес премиерът уточни, че се експулсират и двама граждани на Беларус. ОЩЕ: България експулсира руски свещеник агент

ПИЛОТЪТ НА ИЗЧЕЗНАЛИЯ КРАЙ ГЪРМЕН ХЕЛИКОПТЕР Е ЗАГИНАЛ

"Открит е изчезналият тази сутрин селскостопански малък летателен апарат. Машината е паднала на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпна дере. Намерено е и безжизненото тяло на пилота. Очаква се медицински екип", гласи съобщение на МВР.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ, ДИМИТЪР ГАНЕВ И ПРОФ. СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ(ВИДЕО)

Това издание трябваше да бъде посветено само на Независимостта на България, но събитията налагат да говорим и за протеста на земеделците. Той е първият голям изблик на недоволство срещу правителството на Николай Денков. А този протест засяга всички нас. От това как работят земеделците зависи прехраната ни, а от това, дали има стабилно управление зависят доходите ни и цените на най-необходимото. Така че ще говорим за политическата ситуация в страната в контекста на протестите. И за независимостта, доколкото я има. Когато има протест, ситуацията е кризисна, а кой е по-подходящ за събеседник в този случай, освен експерта по кризисни комуникации Любомир Аламанов. Данните от последното проучване на “Тренд“ в контекста на политическата ситуация анализираме заедно със социолога и директор на агенцията Димитър Ганев. За политическите последици от протестите и за традиционното напрежение между институциите разговаряме с проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в СУ“Св. Климент Охридски“.

ДОКЛАДИ: ДИМЪТ ОТ ГОРСКИ ПОЖАРИ Е ОПАСЕН И СТАВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМ ДЯЛ ОТ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Димът от горски пожари е опасен за здравето и става по-голям дял от мръсния въздух. Това става ясно от два нови доклада, публикувани в сряда, пише Kathimerini, позовавайки се на материал на The New York Times.

ДАННИ ЗА НОВ УКРАИНСКИ ПРОБИВ, БЕЗ ТОК В ГОЛЯМ РУСКИ ГРАД, БЪДЕЩЕТО НА ЧВК ВАГНЕР: ОБЗОР (ВИДЕО)

Украинската контраофанзива продължава да се развива постепенно напред и украинската армия вече извършва операции зад финалната линия на руския отбранителен вал в западната част на Запорожката област – при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Не, това не е така – едно ВИДЕО, което е от руски източник и в рамките на под 5 минути показва бойни действия, включващи напредващи украински военни, украинска военна техника и руски артилерийски обстрел по тях, предизвика сериозни спорове.

САТЕЛИТНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ: НАСКОРО РУСИЯ, КИТАЙ И САЩ СА РАЗШИРИЛИ ЯДРЕНИТЕ СИ ПЛОЩАДКИ (ВИДЕО)

РусияСъединените щати и Китай построиха нови съоръжения и прокопаха нови тунели на своите ядрени тестови площадки през последните години, показват сателитни изображения, получени ексклузивно от CNN. Новината идва във време, когато напрежението между трите големи ядрени сили се повиши до най-високата си точка в десетилетия. Въпреки че няма доказателства, които да подсказват, че Русия, САЩ или Китай се подготвят за предстоящ ядрен опит, изображенията, получени и предоставени от виден анализатор в изследванията на военното неразпространение, илюстрират скорошни разширения на три ядрени тестови площадки в сравнение само с няколко преди години. ОЩЕ: САЩ, Русия и Китай пак си мерят ядрените арсенали. До какво ще доведе това?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com