Доклади: Димът от горски пожари е опасен и става все по-голям дял от мръсния въздух

4017
Доклади: Димът от горски пожари е опасен и става все по-голям дял от мръсния въздух
Снимка: Getty Images

Димът от горски пожари е опасен за здравето и става по-голям дял от мръсния въздух. Това става ясно от два нови доклада, публикувани в сряда, пише Kathimerini, позовавайки се на материал на The New York Times.

Единият доклад е публикуван на 20 септември в Nature със заглавие: Излагане на глобалното население на замърсяване на въздуха от ландшафтни пожари от 2000 г. до 2019 г. Вторият доклад е намерил място в същото научно издание и е озаглавен: Приносът на горските пожари към тенденциите на PM2.5 в САЩ.

Димът от все по-чести и все по-големи пожари започна да отменя десетилетия трудно постигнати успехи в качеството на въздуха и се очаква проблемът само да се влошава не само в Съединените щати, но и по целия свят.

Повече от 2 милиарда души са били изложени на поне един ден свързано с пожарите замърсяване на въздуха всяка година между 2010 г. и 2019 г., установи доклад на изследователи в Австралия. А в Съединените щати горските пожари са отменили около 25% от досегашния напредък в почистването на замърсяването на въздуха в щатите от бряг до бряг. ОЩЕ: Почти цяла Европа диша мръсен въздух, ето къде е България в класацията (КАРТА)

„Хората знаят, че това се превръща в по-голям проблем в западните щати“, каза Мариса Чайлдс, сътрудник в Центъра за околна среда на Харвардския университет и съавтор на изследването, фокусирано върху Съединените щати. „Но бях наистина шокиран, когато направихме някои от тези оценки и видяхме, че щатите чак до Източното крайбрежие са били повлияни“. ОЩЕ: Голям горски пожар бушува в руския Краснодарски край (ВИДЕО)

Докато документът й не включва данни от 2023 г., Чайлдс каза, че горските пожари в Канада и последвалия дим над големи части от северните щати тази година са показали „повече от всякога“, че всички ще бъдат засегнати от нарастващия проблем с горските пожари , без значение къде живеят.

 

Измениението на климата и горските пожари

Изменението на климата е една от движещите сили зад влошаващите се пожари в световен мащаб. Със затоплянето на атмосферата много гори и други естествени екосистеми стават по-сухи и по-податливи на запалване. „Толкова е ясно, че някъде през последните 5 до 10 години нещо се е променило“, каза Маршал Бърк, професор по екологична политика в Станфордския университет и съавтор на доклада, който се фокусира върху Съединените щати. ОЩЕ: "Човечеството отвори портите на ада": Генералният секретар на ООН отправи предупреждение за климатичната криза

Горските пожари - нарастваща заплаха за здравето

Заедно двете проучвания показват как горските пожари са нарастваща заплаха за здравето. Димът от горски пожар може да съдържа различни замърсители, включително фини прахови частици или PM 2,5 - вид замърсяване на въздуха, съставено от много малки частици, които могат да нахлуят в белите дробове и кръвния поток.

Димът от горски пожари засяга повече хора, отколкото преди

Въпреки че въздухът сега е по-чист в Съединените щати, отколкото в много други части на света, замърсяването на въздуха остава проблем за общественото здраве.

„Доста ясно е, че димът от горски пожари засяга много повече хора в много повече дни, отколкото преди“, каза Кристофър Тесум, професор по екологично инженерство в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн, който изследва замърсяването на въздуха, но не участва в двете проучвания. ОЩЕ: След борба с горските пожари: Пожарникари загинаха при катастрофа в Канада

Къде са най-големите щети от замърсяването от пожари?

В световен мащаб замърсяването от пожари нанася по-големи жертви на жителите на по-бедните страни. Проучването, ръководено от учени от университета Монаш в Австралия, установи, че всяка година между 2010 г. и 2019 г. всеки човек по света е имал средно почти 10 дни излагане на дим от горски пожар. Концентрацията на замърсен въздух е значително по-висока в по-бедните страни, установиха изследователите. Излагането на дим между 2010 г. и 2019 г. също е по-високо, отколкото през предходното десетилетие, и това подчертава разпространението и рисковете за здравето от горските пожари. „Трябва да отделим много повече ресурси за страните с ниски доходи, за да се борим с дима от огъня“, каза Юминг Гуо, експерт по околната среда в Monash, който е съавтор на изследването. Проучването включва данни както от горски пожари, така и от планирани или контролирани от хора, като предписани изгаряния. ОЩЕ: Евакуират хора от остров Мауи след нов пожар на Хаваите (ВИДЕО)

Какви могат да бъдат решенията?

„Докато работим върху политически решения, за да се опитаме да се справим с горските пожари, ние също можем да защитим здравето на хората, като инвестираме в по-добро качество на въздуха в закрити пространства“, добави Колийн Рийд, професор по география в Университета на Колорадо, Боулдър, който изучава въздействието на горските пожари върху здравето, но беше не участва в нито един от документите, публикувани в сряда. Тя отбеляза, че е важно хората да знаят как да се предпазят навън задимени дни с носене на маски или респиратори. Тя също така подчерта значението на справянето с изменението на климата. ОЩЕ: Огнен ад в Гърция, гъст дим покри почти цялата страна (ВИДЕА)

„В допълнение към всички политики за справяне с дима от горски пожари, очевидно се нуждаем от значителна промяна, за да намалим нашите емисии на парникови газове“, каза тя, „за да можем да се опитаме да се справим с климатичната страна на уравнението, което увеличава риска от горски пожари“. ОЩЕ: Каква е отговорността на политическите лидери за климатичните промени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com