Къде е обявена независимостта на България?

4207
Къде е обявена независимостта на България?
Снимка: iStock/Guliver

В навечерието на един от най-светлите български празници – 22 септември – Деня на обявяването на независимостта на България, паметна дата, акт, пред който се прекланяме, защото ни прави независими и свободни, нека си припомним защо това е не просто поредния празничен и почивен ден в календара, не просто ден, даващ ни възможност за дълъг уикенд. Ако сте решили да пътувате все пак, не пропускайте да се отбиете за тържествата в града, в който е обявена независимостта, за да се заредите с усещане за гордост, за българщина и свобода. Къде е обявена независимостта на България, каква е историята на датата и какво ще ви очаква там този петък на 22 септември?

Обявяването на независимостта – предистория на историята ни

Обявяването на България за независима държава не е път, лесно извървян. Предисторията на паметната дата започва с желанието на Австро-Унгария да анексира Босна и Херцеговина, тоест да не спази сключения Берлински договор, което се оказва възможност, златен шанс и за страната ни, като с Австро-Унгария са водени преговори от страна на България в лицето на самия княз Фердинанд за съвместни действия.

Честит ден на независимостта!

По същото време избухналата Младотурска революция в империята успява да постигне възстановяване на Конституцията от 1876 година – факт, които също повлиява на събитията, на които няма да се спираме подробно, но ще подчертаем, че много частички от пъзела е трябвало да си отидат на мястото, низ от събития да се случат, от случайности и от целенасочени действия и борба за независимост, за да се стигне до там българският дипломатически агент в турската столица Гешов в писмо до външния министър на България да лансира идеята за провъзгласяване на независимостта на страната ни, идея, която първоначално не била възприета.

Низ от събития обаче, свързани с Гешов, водят до „узряване“, че моментът е дошъл. На 16 септември е взето решение в Министерски съвет да се обяви независимостта на България, което се случва на 22 септември 1908 година. За обявяването на независимостта княз Фердинад се завръща в страната, като на 21 септември пристига в Русе, а на 22 септември е в града, в който с манифест обявява независимостта на България. Знаете ли кой е този град, къде е обявена независимостта на България?

Къде е обявена независимостта на България?

Една от старите столици на България е градът, в който с манифест княз Фердинад обявява България за независима държава. Това се случва на 22 септември по стар стил във Велико Търново. Ако въпросът ви къде е обявена независимостта на България е свързан с конкретно място, а не с града, в който се е случило паметното събитие, то това е църквата „Св. Четиридесет мъченици“.

Във Велико Търново е обявена независимостта на България

Борбата обаче не приключва тук и в този момент – има съпротива от страна на Великите сили да признаят страната за независима, както и от Турция, която най-накрая склонява, след като получава от намесилата се в преговорите Русия опрощение задълженията си от Руско-турската война. Така срещу няколко милиона франка независимостта ни – дълго изстрадана, извоювана с кръв и свидни жертви, дълго чакана и бленувана най-накрая е факт. България е независима държава, а датата, на която е обявена с манифест за такава, е обявена за официален празник с решение на Народното събрание чак на 10 септември 1998 година.

Какво ви очаква в старопрестолния град на празника тази година?

Тържествата по повод обявяването на независимостта на България ще започнат на 21 септември в 16,30 ч. в центъра на Велико Търново с международен фестивал на военните оркестри. В програмата за 22 септември са включени литургия в църквата, в която е обявена независимостта на България, военен ритуал за издигане националното знаме на България, празничен благослов, поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, празнични концерти, аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и заря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com