Най-важните новини за деня: 5 декември 2023 г.

2904
Най-важните новини за деня: 5 декември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 декември 2023 г.

ГЕРБ ОТТЕГЛЯ ПОДКРЕПАТА СИ КЪМ КАБИНЕТА, ДОКАТО НЯМА МЕХАНИЗЪМ ЗА РЕШЕНИЯТА В "СГЛОБКАТА" (ВИДЕО)

Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепя кабинета "Денков - Габриел", докато в т.нар. "сглобка" с "Продължаваме промяната - Демократична България" не бъде приет механизъм за взимане на решения. Това обяви лидерът на депутатите от партията Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

ДЕНКОВ ОТГОВОРИ НА ГЕРБ ЗА СМЯНАТА НА ШЕФА НА "ПИРОГОВ": ПАРЛАМЕНТЪТ ДА СИ ГЛЕДА ЗАДАЧИТЕ

Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред медиите по адрес на парламента. 

ДИРЕКТОРЪТ НА "ПИРОГОВ" Е ОСВОБОДЕН

Изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си - такава информация получи Actualno.com от свои източници. Все още обаче официално здравното министерство не е обявило смяната му.

СЪДЪТ СПРЯ ВПИСВАНЕТО НА НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА "ПИРОГОВ"

Софийският градски съд спря вписването на промяната в членовете на Съвета на директорите и изпълнителния директор на "Пирогов".

СКАНДАЛ С ИЗБОРА НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ ВЪВ ВИДИН

Голям скандал се заформи във Видин с избора на председател на местния парламент - изборът стигна и до съда.

"ДЕЛТА ГАРД" БЕЗ ЛИЦЕНЗ: КС ПОПАРИ НАСЛЕДСТВОТО НА МИТКО КАРАТИСТА

Конституционният съд (КС) отхвърли искането да бъде отменен текстът от Закона за частната охранителна дейност в частта, на базата на който бе отнет лицензът на "Делта гард". Решението е прието с 8 на 2 гласа, като с особено мнение са подписали съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов (бивш правосъден министър), съобщиха от КС. (може да го видите ТУК)

ЧЕРВЕНА ЛАМПА ЗА ИПОТЕКИТЕ: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ОТ ИКОНОМИСТА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Би трябвало да се намери златната среда в кредитирането - да не се надува балон, за да не страдаме. Това заяви икономистът Георги Ангелов.

ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ МИНИСТЪР НЕ ОЧАКВА ПО-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ НА УЧЕНИЦИТЕ НА PISA 2023

Очакваме, че резултатите няма да бъдат по-добри. Надяваме се да не са по-ниски от 2018 г. Очаквам да са на същото ниво. Това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков относно очакваните резултатите за България от Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международно оценяване на учениците – PISA.

PISA 2022: УЧЕНИЦИТЕ У НАС НЯМАТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ЗНАНИЯ ПО МАТЕМАТИКА И ЧЕТЕНЕ (ВИДЕО)

Българските ученици са на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. По математика те има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. Стабилно остава нивото на учениците по природни науки, като то е с 3 точки по-малко от 2018 г. Това сочат новите резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика.

"ЛУКОЙЛ": ОБМИСЛЯМЕ ДА СЕ МАХНЕМ ОТ БЪЛГАРИЯ

Руският енергиен гигант "Лукойл" обмисля да продаде активите си в България – това става ясно от официално съобщение на сайта на "Лукойл Нефтохим".

УКРАЙНА АТАКУВА КРИМ С ДЕСЕТКИ ДРОНОВЕ: ПОРАЖЕНИЯТА СЕ ИЗЯСНЯВАТ (ВИДЕО)

 

За масирана атака с дронове срещу Крим и цели в Азовско море съобщава руското военно министерство в официалния си канал в Телеграм. За атаката руснаците обвиняват украинците.

ПОРЪЧКИ И ДОСТАВКИ НА НОВО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА, ОБЗОР НА БОЕВЕТЕ (ВИДЕО)

Липсата на достатъчно западна подкрепа що се отнася до военната помощ за Украйна все повече се превръща в медийна тема. Но новини от последните часове за доставки на оръжие за Украйна се превърнаха в малък светъл лъч за страдащата от подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война страна.

ОЩЕ ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА, НО И МИСЛИ ЗА МИР - МНЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА ЧЕХИЯ

 

Изборите в САЩ наближават, а с тях и въпросът дали 2024 г. ще сложи край на кървавите битки в Украйна? Ще стигнат ли Москва и Киев до извода, че пробив вече няма да бъде възможен, което означава, че остават само преговорите? Дори Украйна да не успее да си върне териториите или Русия да не получи всичко, което формално е анексирала?

"УРА, ЩЕ БЪДЕ ЯДРЕНА ВОЙНА": БЪДЕЩЕТО, ПОДГОТВЕНО ОТ ПУТИН ОТ ПЪРВА РЪКА (ВИДЕО)

 

Първата жертва на войната е истината. Това е една от отправните точки във филма "От другата страна" на колегата ни от Нова телевизия Мартин Георгиев. Филмът е посветен на войната в Украйна и съвсем скоро ще види бял свят - вероятно за втората годишнина от началото на войната, но това още се уточнява.

АНАЛИЗ НА ЗЕЛЕНСКИ: ДОРИ ВОЙНАТА ДА ПРИКЛЮЧИ - РУСИЯ ПАК ЩЕ НИ АТАКУВА ЩОМ СЕ ВЪЗСТАНОВИ

 

На 30 ноември Володимир Зеленски даде интервю за вестник Nihon Keizai и други издания в президентската резиденция в Киев. На фона на безизходицата на фронта някои представители на САЩ, европейски и други страни призоваха украинския президент да спре военните действия, но той отново даде да се разбере, че няма да се съгласи на преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com