Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

8178
Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин
Снимка: Община Видин

Голям скандал се заформи във Видин с избора на председател на местния парламент - изборът стигна и до съда.

На първото официално заседание, проведено на 13-ти ноември, след две тайни гласувания председател не беше избран. На 24-ти ноември за пръв сред равни със 17 гласа е избран адв. Светослав Славчев. Съветниците в местния парламент на Видин са 33-ма и председател се избира с гласовете на минимум 17 от тях.

Пет дни по-късно обаче областният управител на Видин Иво Атанасов върна за ново обсъждане решението за избор. След още пет дни Славчев пусна жалба в съда срещу заповедта му за връщане на решението. Още: Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Според Атанасов то е незаконосъобразно. По думите му обстоен преглед на протокола сочи, че един от членовете на комисията го е подписал с особено мнение. Друг от избраните трима членове на изборната комисия пък не присъствал при броенето на гласовете. Отделно от това имало белязани бюлетини, които следва да се обявят за недействителни.

За извършените нарушения при броенето на бюлетините Областната администрация е била сезирана със сигнал и жалба от общински съветници. В тях било посочено, че два от пликовете с бюлетини на единия от кандидатите са маркирани от вътрешната страна, като по този начин се нарушава тайната на вота и респективно се нарушава разпоредбата на чл. 24 от ЗМСМА. Още: Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

"Също така са наведени твърдения за отправени заплахи срещу общинския съветник, като по този начин е нарушена волята на право на свободен избор на същата", отбелязва Атанасов. Той цитира член от ЗМСМА, според който "върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила и се разглежда от общинския съвет в 14-дневен срок от получаването му".

Видно от съобщение на Административния съд на Видин от вчера обаче, върнатото решение няма да се обсъжда наново. Тоест, няма да се провежда нов избор. Вместо това избраният председател Светослав Славчев е подал жалба срещу заповедта и по нея е образувано административно дело. Още: Двама обвинени след побоя на член на СИК, разкрил изборни нарушения

„След отстраняване на нередовностите по жалбата производството по делото ще бъде продължено“, поясниха в прессъобщение от съда.

Това не е краят

„Изпратил съм писма до премиера Николай Денков, до Европейската комисия и до политическите партии. Не може представителите на централната власт да се гаврят с регионите, защото това е гавра, може да ме цитирате. Не може ние да нямаме Общински съвет, да се окажем единствената община, която няма да има бюджет за 2023 г.“, заяви за Actualno.com кметът на Видин д-р Цветан Ценков.

По думите му неприемливи са непрекъснатите атаки срещу Община Видин от представители на централната власт. Още: Член на СИК във Видин засне как мъж гласува няколко пъти, пребиха го

„Включително и на официалната сесия, на която областният управител ме нарече „Един от Отровното трио“. Какво визира? Денков да се вземе в ръце и час по-скоро да си види какво правят неговите хора по регионите. Недопустимо е централната власт да се конфронтира с местната, защото България и регионите са едно. Ние се борим, за да живеем по-добре и всички идеи на местната власт, които са пресътворени от екипа ми, са с цел по-доброто състояние на Видин, на общината, на региона и неговото развитие. И ако някой системно пречи, може да си направите равносметка това дали е възможно. Те не може да се примирят, че са загубили изборите. Е, загубили са ги. Това е!“, посочи д-р Ценков.

Според него областният управител няма правомощия да връща това решение. "Областният управител не може да се произнася по избора на председател, избран от неговите колеги. Според ЗМСМА изборът си е право на общинските съветници. Дали областният управител е съгласен или не, това си е негово мнение", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com