Най-важното за деня, 10 април 2023 г.

4266
Най-важното за деня, 10 април 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 април.

ЛЮБОМИР ДАЦОВ: ТАВАН НА НАДЦЕНКАТА ЛЪХА НА СОЦИАЛИЗЪМ

До 10% надценка за хляб, яйца и месо по предложение на Министерство на икономиката лъха на социализъм. Това е проект, който трябва да бъде внесен в Народното събрание, депутатите не трябва да се изсмеят на проекта и да го приемат. Това заяви пред bTV финансистът Любомир Дацов относно тавана на надценката за 17 храни.

СТОЯНОВ: ДОРИ И ПРОМОЦИИТЕ СА С НАД 10% НАДЦЕНКА

Дори и промоциите са с над 10% надценка. Интересува ни през следващите 6 месеца да има по един артикул от всяка продуктова гама с трайно ниска цена. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия относно предложението продукти от 17 основни видове храни да се предлагат с максимална надценка от 10%.

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ЯДОСА НА СЪРБИЯ, ЧЕ ОТКАЗАЛА ДА ЗАДЪРЖИ СЪОСНОВАТЕЛИТЕ НА "НЕКСО"

Софийска градска прокуратура е уведомила главния прокурор Иван Гешев, че Сърбия не е спазила международните договорености по Европейската конвенция за екстрадицията. Причината е, че властите в Белград са отказали да задържат съоснователите на криптобанката „Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев.

СЕМЕРДЖИЕВ ОТРЕЧЕ ДА Е КАРАЛ В МОМЕНТА НА КАТАСТРОФАТА, НЕ Е ВЗИМАЛ И НАРКОТИЦИ

Не управлявах аз автомобила в момента на катастрофата. Друг човек го управляваше, искаше да го вземе рент-а-кар. Това обясннение даде пред съда Георги Семерджиев, обвинен за смъртта на двете млади жени след катастрофата на столичния бул. "Черни връх" миналото лято.

АНАЛИЗ СЛЕД ВОТА ПОКАЗА ХИЛЯДИ ГРЕШКИ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ

Връщането на хартията доведе до увеличаване броя на невалидните бюлетини на последните парламентарни избори. Това заяви Анастас Гьоков от гражданското сдружение "Демокрация и законност", което е участвало в наблюдението на изборите и е извършило последваща проверка на резултатите от вота.

"ЛЪЖЕШ ЛИ?": КОЙ СТОИ ЗАД ПЛАТФОРМАТА, КОЯТО РАЗКРИВА ЛЪЖАТ ЛИ НИ ПОЛИТИЦИТЕ?

Едва ли ще се изненадате ако някой ви каже, че нашите политици са изричали неверни данни по време на предизборната си кампания. Как се доказват неверни твърдения? Кой води класацията? Как се доказва, че дадено твърдение е невярно? Кой е разполагал с най-много телевизионно време в национален ефир? Има една прекрасна платформа и екип от млади хора, които дават отговор точно на тези въпроси. В Студио Actualno ни гостува Константин Ангелов от платформата "Лъжеш ли?".

CNN: БЪЛГАРИЯ ОБЕЩАЛА НА УКРАЙНА ВСИЧКИТЕ СИ МИГ-29, ПИШЕ В ИЗТЕКЛИТЕ ДОКУМЕНТИ

България е обещала на Украйна да даде на защитаващата се от Русия страна всичките си изтребители МиГ-29. Това пише CNN, цитирайки един от изтеклите секретни документи от американското и натовското разузнаване, свързани с военните планове на Киев.

КАКВО СТАНА ЯСНО ОТ ИЗТЕКЛИТЕ СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТИ ЗА УКРАЙНА?

Наскоро изтеклите секретни документи за военните планове на Украйна от американското разузнаване разкриват, че Русия е обещала допълнителен бонус на войниците, които успешно повредят или унищожат доставени от НАТО танкове на Киев.

ПУТИН ПРЕД ГИЛОТИНАТА: ИЛИ МИР, ИЛИ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН – ТОВА ЛИ ПОДСКАЗВА НОВО СЪБИТИЕ? (ВИДЕО)

Макар вече да има оценки, че като цяло руската зимна офанзива стига кулминация, руските атаки по ключови зони като Бахмут и Авдеевка не спират. Те обаче изглеждат сякаш като последен напън, с цел заемане на по-добри позиции преди очакваната украинска контраофанзива. Това сочат все повече натрупващи се през последните дни и седмици данни (последната порция е оценката на Ветераните от украинските сухопътни сили), показващи единствено ограничени тактически успехи специално от руска страна, което повдига въпросът какво следва в руската стратегия оттук-нататък извън очакваната яростна отбрана срещу предстоящото украинско настъпление.

ИЗПРАВЕНА ЛИ Е УКРАЙНА ПРЕД НЕДОСТИГ НА РАКЕТИ ЗА ПРОТИВОВЪЗДУШНА ОТБРАНА?

Въоръжените сили на Украйна ще се сблъскат с проблеми в операциите си по противовъздушна отбрана до юни. Това прогнозира вестник "The Washington Post", позовавайки се на американски военни и разузнавателни документи, които се появиха в интернет. Информацията, съдържаща се в документите, датирани от края на февруари и началото на март, изглежда е била подготвена за високопоставени служители на Пентагона, отбелязва WP.

WP: ЗАРАДИ ЛИПСА НА АМУНИЦИИ УКРАЙНА ИЗПОЛЗВА 3D ПРИНТЕРИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НЕЕКСПЛОДИРАЛИТЕ СНАРЯДИ

Боеприпасите, които се използват ежедневно в големи количества вече над година на бойното поле в Украйна, се превърнаха в изключително ценен ресурс. Критичният недостиг на амуниции принуждава украинската армия да търси начини за пестене на запасите докато западните съюзници успеят да произведат или закупят нови.

ЗА 15 МЕСЕЦА: 40 РУСКИ МЕНИДЖЪРИ И ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА СА ЗАГИНАЛИ ПРИ НЕЯСНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА

През последните 15 месеца – от януари 2022 г. насам, смъртта си намериха около 40 руски топ мениджъри, бизнесмени и длъжностни лица. Общото между тях? Загинаха при напълно мистериозни обстоятелства във времена, в които дневният ред в Москва се диктува от агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна.

ТУРСКО ИЗДАНИЕ: САЩ НЕ ИСКАТ ЕРДОГАН ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ

Изборите в Турция наближават, а САЩ изобщо не се нуждаят от победата на Ердоган, пише турското издание Haber7. Затова САЩ възнамеряват да поставят свой човек в Анкара, като за ролята на Зеленски вече е избран актьор от опозицията. А тя в рамките на контактите си със САЩ дава сигнал: „Готови сме да поемем ролята на Зеленски“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 12 май 2024 г.

Прогноза за времето - 13 май 2024 г. (понеделник)

Седмична прогноза за времето за 13-19 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество