CNN: България обещала на Украйна всичките си МиГ-29, пише в изтеклите документи

7836
CNN: България обещала на Украйна всичките си МиГ-29, пише в изтеклите документи

България е обещала на Украйна да даде на защитаващата се от Русия страна всичките си изтребители МиГ-29. Това пише CNN, цитирайки един от изтеклите секретни документи от американското и натовското разузнаване, свързани с военните планове на Киев.

Министерството на отбраната в София обаче по-късно опроверга информацията и заяви, че не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на тези бойни самолети на Киев. ОЩЕ: МО отговори дали сме обещали МиГ-29 на Украйна и разкри за триъгълните сделки

МО опитва да спаси 6 самолета МиГ-29 с поръчка за милиони

Основен или капитално-възстановителен ремонт на шест самолетни двигателя за МиГ-29 обяви Министерството на отбраната. Целта е да с...

В доклада се посочва, че на 23 февруари тази година България е изразила готовност да дари флота си от изтребители МиГ-29 на Украйна. CNN пише, че това е "предизвикателство", защото би оставило страната ни без бойни самолети, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16. Очаква се това да стане поне след година.

България разполага с 16 изтребители МиГ-29.

В материала на американската медия няма други подробности относно България и военната ѝ помощ за Украйна. От Actualno.com изпратихме въпроси към Министерството на отбраната дали цитираната информация е вярна, като те отвърнаха с кратка позиция до медиите - вижте какво казаха за триъгълните сделки.

Припомняме, че документите, част от които са с гриф "Строго секретно", се появиха на 6 април и съдържат подробности за плановете на САЩ и НАТО да помогнат за военната подготовката на Украйна. В тях има диаграми и подробности за доставките на оръжия, числеността на военните части и друга чувствителна информация. Няма обаче документи със специфична информация за бойни планове за украинската контраофанзива.

ОЩЕ: Какво стана ясно от изтеклите секретни документи за Украйна?

САЩ разследват изтичането на секретни документи в интернет

Съединените щати разследват как очевидното изтичане на множество строго секретни документи в интернет може да повлияе на националната с...

Пентагонът започна разследване, а украинските власти намекнаха, че документите, разпространени в руските канали и профили в "Телеграм" и Twitter, са направени на "Фотошоп".

Все още не е ясен първоизточникът, като част от документите са изтекли най-напред в приложението за геймъри Discord, пише Bellingcat.

Президентът Румен Радев и назначеният от него служебен министър на отбраната Димитър Стоянов вече няколко пъти заявяват, че страната ни няма да прати тежко въоръжение на Киев. В едно от последните си публични изявления преди изборите държавният глава посочи, че България няма да предостави на Украйна "нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито танкове". 

ОЩЕ: Радев: България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Стоянов пък обяви преди време, че България вече не може да участва в т.нар. триъгълни сделки - даване на въоръжение на Киев чрез трета страна, т.е. даряване на старите съветски оръжия в замяна на натовски от друга държава. Той дори обвини правителството на Кирил Петков, че през пролетта на миналата година е изпуснало срока за участие в такива споразумения.

Полша праща на Украйна нови 4 самолета МиГ-29, обяви планове и за още

Полша доставя на Украйна още 4 изтребителя МиГ-29 на Украйна сега, след като вече изпрати други 4. Това обяви президентът Анджей Дуда, ...

По-рано тази година Министерството на отбраната опроверга информация, появила се в Bloomberg, че страната ни е продала на партньори от НАТО 14 самолета Су-25, след което те са отишли в посока Украйна. 

ОЩЕ: Министър Стоянов за помощта за Украйна: Не сме продавали самолети Су-25 над 10 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика